ZETApress

hírportál

Ábrahám bélyegen

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Ganz Ábrahám (1814-1867), a magyar ipar úttörője születésének bicentenáriumát ? tudtuk meg délelőtt Budán abban a Bem József utcai épületben, melyben az 1862-es megnyitásától egészen 1964-ig a Ganz Gyár öntödéje működött, azóta az Öntödei Múzeumnak ad helyet.

A bélyegképen Ganz Ábrahám szabadalma alapján gyártott kéregöntésű vasúti kerék gyártási folyamatának részlete látható. Hajdú József művészfotóinak felhasználásával, Borbély Ferenc Gusztáv grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. A bélyeghez és az alkalmi borítékhoz forrásanyagot a MMKM Öntödei Múzeuma biztosított. Az újdonság mától kapható a nagyobb postákon, valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A mesteremberből lett vállalkozó Ganz Ábrahám Svájcból érkezett a reformkori Magyarországra. Találmányával, a kéregöntésű vasúti kerékkel forradalmasította a vasúti kerék öntését, ezáltal megalapozva egy biztonságosabb és jobb közlekedés alapjait. Munkájának sikerét jelezte, hogy 1842-ben az Első Magyar Iparmű kiállításon a Hengermalom öntödéjének termékeivel ezüstérmet nyert. 1845-ben önállósította magát.

1867. november 23-án ünnepelték a százezredik kéregöntésű kerék gyártását, amelynek alkalmából vacsorát adott minden alkalmazottja és családtagjai részére. Életében sokat fordított szociális célokra, üzemében Magyarországon akkor egyedülálló nyugdíjas, és betegpénztárt létesített. Megtakarításaiból telket vásárolt Budán a Vizivárosban, és elkezdte saját öntödéjében tömegcikkek és közszükségleti cikkek gyártását. Mint tehetősebb üzletember 1858 körül újabb telket vásárolt a környéken, és ekkor építette fel már sokkal korszerűbb öntödéjét, mely a mai Bem József utcában áll, és falai között ma a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum keretében működő Öntödei Múzeum található.

Az épület az akkori időszak tipikus gyárépülete. A rácsos fatartókra szerkesztett sédtető ablakai egész nap biztosították az épület természetes megvilágítását. Ez a legrégebbi ilyen tetőszerkezet, ami megmaradt hazánkban. Első írásos emléke egy Vasárnapi Újság 1862-ből való cikkéből származik, melyben részletesen leírják, hogy öt nagy- és nyolc kisebb olvasztó található az épületben, és hetenként több ezer mázsányi ?öntöttvasmű? készül. Az épületben 1964-ig öntöde működött. 1969-ben csekély átalakítást követően mint múzeum nyitotta meg kapuit. Az Öntödei Múzeum kertjében, az Öntészeti Pantheonban található ? az alkalmi borítékot is díszítő ? Ganz Ábrahám 1968-ban bronzból készült mellszobra, mely Csernyei Kaltenbach István alkotása. A 200 ezer példányszámban kiadott bélyeg névértéke 200 forint, perforálási mérete 52 x 24,65 mm.

Ábrahám emlékérmén

Ganz Ábrahám születésének 200. évfordulójára színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Ganz Ábrahám által alapított egykori vasöntöde épületének ábrázolása látható, előtérben az általa szabadalmaztatott kéregöntéses technológiával gyártott vasúti kerékkel. Az épület kémények alatti homlokzatán az ALAPÍTVA: 1844 felirat olvasható. Az emlékérme felső szélénél a MAGYARORSZÁG felirat, alul, a bal oldali peremmel párhuzamosan a 2014 verési évszám és a BP. verdejel olvasható. A vasúti keréktől jobbra, vízszintesen a 2000 értékjelzés és alatta a FORINT felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a jobb oldali mezőben Ganz Ábrahám mellképe látható, a mellkép jobb alsó szélén Bitó Balázs tervezőművész mesterjegyével. A mellképtől balra fent, vízszintesen a GANZ és alatta az ÁBRAHÁM, míg a bal oldali peremmel párhuzamosan az 1814 ? 1867 felirat olvasható. A négyzet alakú emlékérme 75% réz és 25% nikkel ötvözetéből készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm x 28,43 mm, széle sima. Az emlékérméből tízezer darab készíthető, amelyből hatezer darab különleges ? úgynevezett proof ? technológiával verhető. A Ganz érme sorrendben a kilencedik olyan szögletes formájú emlékérme, amely a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságainak, találmányainak állít emléket. A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely a névértékével megegyező 2000 forintos áron megvásárolható mától a társaság Hold utcai érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban, ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

Szóljon hozzá!