ZETApress

hírportál

A Trafó Éteri spektruma

Az éteri spektruma a TrafóbanLotte Geevev, Anouk Kruithof, Saskia Nor van Imhoff: Az éteri spektruma című kiállítása nyílt meg tegnap este a Liliom utcai Trafó Galériában. A december 7-én vasárnapig látható tárlatot Fenyvesi Áron a vendégművésznők iránti tiszteletből angolul nyitotta meg. A kiállítás a DACS Hollandia, királyság! rendezvény-sorozat része.

A csoportos kiállítás a magyar közönség előtt először mutat be olyan új hibrid gyakorlatokon alapuló műfajokat, melyek már meghódították a holland művészeti szcénát. Mindhárom kiállító metszéspontokat keres ugyanis művészeti stratégiáival a szobrászat, a tárgyközpontú művészet, az installáció-művészet és a fotográfia területe között. A kiállított művek által létrehozott valós térbeli és elméleti metszéspontok is törékeny, leheletfinom, lírai és metafizikai együttállásokat hoznak létre a kiállításon.

A galériában látható munkák inspirációi visszavezethetők a talált tárgyakon alapuló konceptuális megközelítésmódra vagy akár a kortárs designra is. A kiállítótérben található tárgyak az archívumok esztétikai jegyeit hordozzák magukon, melyek intenzitását a wunderkammerek pszichedelikus szélsőségéig fokozzák a kiállítók. A Trafó Galéria tere így ezen kiállítás alkalmával a kortárs holland művészet aktuális trendjeit vizsgáló kaleidoszkóppá alakul át; melynek kristály-lencse szerkezetét a három fiatal és aktív holland képzőművész munkái építik fel. Partnerek és támogatók: Mondrian Fund, NKA, ACAX ? Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda, Káli Kövek.

Anouk Kruithof (1981.) New Yorkban él és dolgozik. 2014-ben részt vett a New York-i ISCP artist in residence programjában. Legutóbbi kiállításai az amszterdami Hét Stedelijk Museum-ban, a shenzeni He Xiangning Art Museumban Kínában és az amszterdami FOAM-ban voltak. Munkái megtalálhatók az amszterdami FOAM, az amszterdami Stedelijk és a Fotomuseum Winterthur Switzerland gyűjteményében. Hét művészkönyvet adott ki eddig.

Lőtte Geeven (1980, Eindhoven) Amszterdamban él és dolgozik. Az amszterdami Gerrit Rietveld Akadémián és a Rijksakademie-n tanult. Részt vett artist in residence programokon Kínában és Grúziában. Legutóbbi önálló kiállítása a hágai West-ben volt. Művei csoportos kiállítások keretében bemutatkoztak már a The Frans Masereel Centre-ben, és az amszterdami FOAM-ban. A Holland Királyi Festészeti Díjra 2010-ben és 2011-ben is jelölték.

Saskia Noor van Imhoff (1982, Mission, Canada) Amszterdamban és Berlinben él és dolgozik. Az amszterdami Gerrit Rietveld Akadémián tanult. Részt vett a berlini Künstlerhaus Bethanien és az amszterdami De Ateliers artist in residence programjában. Legutóbbi önálló kiállítását az amszterdami Galerie Fons Welters mutatta be. Részt vett továbbá csoportos kiállításokon a bécsi Gabriele Senn Galerie-ben, a rotterdami TENT-ben, a berlini Node, Center fór Curatorial Studies-ban, a maastrichti Jan van Eyck Akadémián, az amszterdami W139-ben és az amszterdami De Appel-ben.

Szóljon hozzá!