ZETApress

hírportál

Éjfél a Várfok utcában

Szirtes János, a magyar kortárs művészet egyik legsokoldalúbb alkotója december 8-án ünnepli 60. szülinapját. E jeles évforduló kapcsán nagyszabású jubileumi kiállítás nyílt tegnap este a Várfok Galériában és a Várfok Project Roomban, kiegészítve a szeptember 27-én szombaton a Pécsi m21 Galériában 1000 m2-en megnyílt Pro/Contra kiállítást. A tárlat november 22-én szombatig látogatható.

A Várfok Galériában látható kiállításon Szirtes János festészeti munkássága kerül előtérbe, az életmű olyan emblematikus pillanatait vonultatva fel, mint például az 1985-ös Nagy Kép, melynek archaikus motívumokkal és dekoratív formákkal tarkított szabad vászna a 80-as évek új festészeti törekvéseit hordozza. Továbbá az évtized második felének egyre absztraktabb, letisztultabb kompozíciói is helyet kapnak, melyekre a filozófiai tartalmak, egzisztenciális létkérdések felerősödése jellemző. Hozzájuk kapcsolódik a tér szerkezetét és az organikus-anorganikus világ összefüggéseit vizsgáló alkotások sora a kilencvenes és a kétezres évekből, ahol a több rétegben felépülő kompozíciók a minta térképző szerepét, illúzióteremtését járják körül.

A kiállításról nem hiányozhatnak Szirtes korom képei sem, melyek legmarkánsabb példái a festés mint akció elvének, a performansz festészettel való összekapcsolásának. Az érzékiség kutatása, a performance akciójának 2D-os összesűrítése, esztétikai önábrázolás határozza meg a munkákat. A testtel kapcsolatos kutatásoknak a legújabb példái az utóbbi évek fotósorozatai is, ahol a műalkotás hordozója maga a test lesz, ez rögzíti az akció folyamatát.

A kiállítás címe: Éjfél, mely a művész Project Roomban bemutatásra kerülő legújabb sorozatára utal és egyben az eddigi életmű összegző pillanatára. A két meztelen alak táncát ábrázoló intermediális alkotások ötvözik a festészet, fotográfia, valamint a performansz műfaját. Szirtes eddigi térrel, testtel, anyaggal és műfajokkal kapcsolatos kutatásai, nyerik el itt lényegi, kiforrott formájukat. A legnagyobb fokú festőiséget és érzékiséget sugárzó munkák nemes pillanatai az ünnepnek, a több mint három évtizedre visszamenő művészi pálya megkoronázásának.

Szirtes Jánost (sz: 1954. Budapest) művészeti érdemeinek elismeréseként többek között 1990-ben Munkácsy-díjjal, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Munkái olyan jelentős közgyűjteményekben kaptak helyet, mint például az aacheni Ludwig Múzeum, a svéd Upplands Kunstmuseum, a pesti Szépművészeti Múzeum, a budai Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, stb. A világ számos pontján mutatta már be performance-ait, 2013-ban például Japánban a NIPAF?13 Nemzetközi Performance Fesztiválon képviselte hazánkat a nyolc külföldi meghívott művész egyikeként.

Szóljon hozzá!