ZETApress

hírportál

Pro/Contra Pécsett és Budán

Szirtes JánosSzirtes János: PRO/CONTRA című kiállítása nyílt meg tegnap délután az m21 Galériában, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. A mától november 23-án vasárnapig látogatható tárlatot Készman József művészettörténész nyitotta meg ? tudatta Kovács Krisztina művészettörténész.

Szirtes János 1954-ben Budapesten született. A magyar kortárs művészet egyik legsokoldalúbb alkotója december 8-án ünnepli 60. születésnapját. E jeles évforduló kapcsán nagyszabású, jubileumi kiállítás kerül megrendezésre a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában. A tárlat célja, hogy bemutassa Szirtes János szerteágazó munkásságát, kiemelve annak összefogó elvét, a performansz szerepét.

A látogatók 1000 m2-en betekintést nyerhetnek a ’80-as évek érzéki új festészetének, a ’90-es évek egzisztenciális létkérdéseit boncoló meditatívabb vonalának, a művész térrel és testtel kapcsolatos kutatásainak összeolvadásába egyetlen életművön belül, ötvözve a jelen kor multimediális közegével. A Pro/Contra Szirtes János eddigi egyik legnagyobb kiállítása, melynek címadója az utóbbi évek nagyszabású videó-performansz sorozata. Vagyis a kiállításon a gazdag festmény-válogatáson túl, ahol olyan emblematikus alkotások is szerepelnek, mint az 1984-es Csodaszarvas, az 1997-es Fekvő fa, fekvő kristály sorozat számos darabja, kiemelt hangsúlyt kap Szirtes videó és performansz munkássága is több száz videójának és performansz-dokumentációjának köszönhetően. Egy térben egyszerre ennyi videó munka (hozzávetőleg 270 darab!) Szirtes Jánostól még sosem került bemutatásra.

A kiállítás alkalmával Szirtes János munkásságáról egy hiánypótló, jubileumi könyv is kiadásra kerül, melynek bemutatójára november 8-án szombaton a Zsolnay Kulturális Negyedben kerül sor. A pécsi tárlat a Várfok Galériában és a Várfok Project Roomban október 22-én szerdán este nyíló kiállításokkal válik teljessé, a három együttesen Szirtes János retrospektív kiállításának tekinthető.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Éjfél a Várfok utcában | ZETApress

Szóljon hozzá!