ZETApress

hírportál

Más hangok a Műcsarnokban

Katarzyna Krakowiak: Az érzékelhető határán című kiállítása látható mától a Műcsarnokban. Kiállító művészek: Binaura Csoport, Blazsek András, Arturas Bumsteinas, Thanos Chrysakis, Jozef Cseres, Bernhard Gál, hans w. koch, Nagy Gergő, Gerardo Nolasco Magana, Jon Rose, Christian Skjodt, Carsten Stabenow, Várnai Gyula. A november 23-én vasárnapig látogatható tárlatot Kovács Balázs filozófus, hangművész nyitotta meg.

A hang az elmúlt évtizedek képzőművészetében egyre nagyobb teret nyerő médium, annak ellenére, hogy ez alapjaiban ellenkezni látszik a képzőművészet fogalmával. A hang kiterjedése időben és a maga absztrakciójában merőben különbözni látszik az egyszeri képpé vagy plasztikus művé szervezett vizuális információtól, de még a többi időbeli műfajhoz (performansz- vagy videóművészet, stb.) képest is erőteljes a vizualitás szinte teljes kivonásának hatása.

A hanginstallációk gyakran meghatározó eleme a külső helyszínen készült, többnyire a kész műben már modifikált formában hallható, felvétel (field recordings) valamint a szonifikáció ? a nem hangzó jelek (kép, adat és ezek mátrixai) ? meghangosítása. A felvett és újrajátszott zajokkal, környezeti hangokkal vagy a szonifikáció során a generált hangokkal, hangrétegekkel újra vagy először szembesülünk, azáltal, hogy a művészek beemelik őket a kiállítótérbe.

A hangfelvételi eljárások mára már lehetővé teszik olyan hangok előállítását és reprodukálását, melyeket egyébként nem érzékelnénk; vagy azért mert nem mindennapos hangkörnyezetünk részei, vagy, mert az emberi fül számára erősítés nélkül nem hallhatóak. A kiállítás olyan művek bemutatását tervezi, melyek az érzékelés, természetesen elsősorban a hang érzékelésének határmezsgyéire reflektálnak. A Műcsarnok termeiben a legutóbbi évtized néhány hanginstallációját mutatjuk be, magyar és külföldi művészek részvételével.

Az érzékelhető határán ? Más hangok nem a hangművészet történetét kívánja bemutatni, így sem magyar, sem nemzetközi vonatkozásában nem törekszik arra, hogy a kiállított műveken keresztül történeti vonalat rajzoljon fel. Ezzel szemben egy médiumspecifikus, ugyanakkor tematikus kiállítást képzeltünk el, ami a hang médiumának lehetséges képzőművészeti felhasználásai mellett a külvilág érzékelésének ? elsősorban a szonifikáció révén megragadható ? aspektusait tematizálja.

Szóljon hozzá!