ZETApress

hírportál

Élő magyar festészet

Festmény a BálnábanHárom generáció 150 alkotójának munkáit vonultatja fel Élő magyar festészet címmel a Magyar Festészet Napja (MFN) fő kiállítása mától a Duna parti Bálna Budapest I. emeletén, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

A Magyar Festészet Napja nagyszabású tárlatán mások mellett Aknay János, Barakonyi Zsombor, Bukta Imre, Csurka Eszter, Fehér László, feLugossy László, Gyémánt László, Jovián György, Keserü Ilona, Nagy Kriszta x-T, Szirtes János és Szurcsik József munkáival találkozhat a látogató november 2-án vasárnapig. Az MFN során évente megrendezett Élő magyar festészet kiállításokon hagyományosan bemutatkozik a fiatal, a középgeneráció és a doyenek korosztálya is, ezúttal egy kiállítótérben.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője megnyitó beszédében elmondta: spiritualitás nélkül nehéz választ adni a lét alapvető kérdéseire, ezért nem nélkülözhető a festészet látásmódja, hiszen a műfaj némaságával azokat a dolgokat fejezi ki, amikre a nyelv nem képes. ? A képzőművészet ott kezdődik, ahol a nyelv végződik! ? mutatott rá az alelnök.

Antall István, az MTVA kulturális-irodalmi szerkesztője szerint a magyar táblaképfestészet túlélte saját, többször bejelentett halálát, közben nem kopott a kísérletező kedv, a szakmai tájékozódás sem, ahogy végre az ideológiai kényszerektől megszabadulva a festészet önmagára is rácsodálkozhat. Mint emlékeztetett, a rendszerváltás után a kultúrafinanszírozásból az állam visszavonult, így egy generáció nagy alkotói egzisztenciális okokból nem lehettek meghatározó mesterek, azóta azonban megjelent egy új, már utazó, nyelveket beszélő nemzedék, amely egyre határozottabban tudja megfogalmazni önmagát, és amelynek már gyűjtői vannak.

A megnyitón az MFN Alapítvány életműdíjával Molnár Sándor munkásságát ismerték el, a Magyar Művészeti Akadémia bruttó ötszázezer forinttal járó festészeti díját Gerber Pál vehette át, a fiatal alkotóknak járó Maticska-díjat pedig Verebics Ágnes kapta. Az MTVA ajándékát, egy portréfilm forgatásának lehetőségét a középgeneráció egyik kiemelkedő tagjaként Balogh Gyula nyerte el.

Keserü Ilona tavalyi életműdíjasként mondott méltatásában a magyar és az egyetemes képzőművészet nagy alkotójának nevezte Molnár Sándort, akinek életműve teljes világ, élő, működő energiákkal, amelyek valóban segítenek továbbélni az emberiségnek ezen a földön. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, hogy idén a teátrum is csatlakozott az MFN programjaihoz, a kiállítás bejáratánál pedig Eőri Szabó Zsolt fotóiból látható válogatás A Nemzeti Színház arcai címmel.

Szóljon hozzá!