ZETApress

hírportál

Múzeumi Utópia

Anarchia a LudwigbanAnarchia, utópia, forradalom címmel nyílt kiállítás tegnap este a Ludwig Múzeumban. A 2015. január 4-én vasárnapig látható tárlat kurátora Fabényi Júlia, a múzeum igazgatója. A képen az érdeklődők Marko Brecelj szerb művész installációját nézik az új időszaki kiállításon.

Az időben a ’80-as évektől egészen napjainkig ívelő időszakot átfogó, térben pedig döntően Kelet-Közép-Európára fókuszáló kiállítás a címében megfogalmazott forradalmi gondolatot a kortárs képzőművészet egyes markáns pozícióin keresztül igyekszik feldolgozni. A kortárs művészet nemzetközi élvonalába tartozó alkotók (mint Jonathan Meese, Jörg Schlick és Martin Kippenberger) mellett a délszláv régiót Marko Brecelj, Slaven Tolj, Zoran Todorovic, Zoran Pantelic és az Apsolutno reprezentálja, míg Szombathy Bálint, a Hejettes Szomlyazók, Baksa-Soós János és Dr. Máriás Béla a lokális vonatkozásokat képviselik.

Az alkotókat az a tény hozza össze egy kiállítótérbe, hogy társadalmilag tudatos hozzáállásuk, illetve radikális művészeti gesztusaik révén kerültek a figyelem középpontjába. A kiállítás kísérletet tesz a művek kontextusának rekonstruálására, miközben arra is válaszolni kíván, milyen társadalmi közeg érlelte az egyes alkotásokat, alkotói folyamatokat. A kiállítás apropóját nemcsak a vasfüggöny leomlásának idén ünnepelt 25. évfordulója adja. Fontos inspirációt jelent a kortárs művészet folyamatos önreflexiója, amely azt vizsgálja, elindítója-e a művészet lényeges társadalmi, politikai változásoknak, vagy inkább reagál rájuk.

Az Anarchia, Utópia és Forradalom fejezetek, mint egy egyenlő oldalú háromszög elemei jelölik ki a kiállítás értelmezési keretét. A Magyarországon eddig még nem vagy ritkán látott művek mellett a Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményének számos darabja is szerepel a kiállításon. Erre az alkalomra került felújításra a Hejettes Szomlyazók csoport 1989-ben Nyugat-Berlinben, a Künstlerhaus Bethanienben bemutatott installációja, az A-oltár.

Szóljon hozzá!