ZETApress

hírportál

Múzeum-kör-út Budapesten

Századok sátra 1A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Századok sátra Budapesten ünnepel. Október 19-24-e között (vasárnaptól péntekig) a budapesti Ötvenhatosok (Felvonulási) terére érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum építményegyüttese és óriás gömbsátra, amely XXI. századi látványeszközökkel, világszínvonalú attrakcióval várja az érdeklődőket, leginkább a hátrányos helyzetben élő kisiskolásokat.

Az MNM ? a múzeum történetének és országos intézményhálózata gazdag gyűjteményeinek bemutatásával ? a történelemről és nemzeti örökségünk őrzéséről, a múltértelmezés folyamatos megújításáról és napjaink jövőépítő múzeumáról mesél. Csak éppen váratlan, meghökkentő és egészen szokatlan módon, a legmodernebb vizuáltechnikai megoldásokkal.

A Múzeum-kör-út országjáró múzeum-projekt, amely az elmúlt időszakban Esztergomban, a Sziget Fesztiválon, Miskolcon és Szegeden is jelen volt, a legrégebbi magyar múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és 10 vidéki intézményének egységes bemutatkozása. A 3 és fél milliós műtárgyvagyonból persze csak néhány mutatkozik be a gömbben, de a legmodernebb látványtechnikai megoldásokkal sok száz megismerhetővé is válik. Ez a XXI. századi múzeum megmutatja, hogy bár az egyedi műtárgyak őrzik meg a múltunkat, de a jelenben megismerhető múltról nagyon sokféleképpen lehet érvényesen beszélni. Az MNM hisz abban, hogy történelmünk megismerése a jelen megismerését teszi könnyebbé mindenki számára, és ehhez ? az értéket megőrizve ? egészen új módszerek is használhatóak.

Nem mindennapi élményben lehet része tehát annak, aki betér az MNM-gömbsátrába. Az óriási félgömbbe lépve idő- és térutazás várja. Padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja, beléphet a zene kelyhébe, kiemelkedő történelmi személyiségeinket illesztgetheti össze, a karzaton dúskálhat az MNM műkincseiben, várépítési animációkat követhet végig, részese lehet a muhi csatának és élvezheti a megfiatalodott Múzeumok Majálisát vagy a restaurátorok múltfeltáró és értékmentő munkáját. Emellett pedig századok divat-bemutatóján vehet részt; a szeptember 17-én a Nemzeti Múzeum központi épületében megnyílt vadonatúj népvándorlás- és honfoglalás-kori kiállítás műtárgyaival találkozhat. A ’56-os megemlékezésekre reagálva a gömbbe térők találkozhatnak a Múzeum korabeli tárgyaival és felvételeivel is.

Századok sátra 2A projekt nem titkolt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot és a hozzá tartozó társintézményeket és kedvet kapjanak fel is keresni majd azokat. A szervezők számára kiemelten fontos a hátrányos sorsú gyermekek tudáshoz való juttatása. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy olyanok jussanak be a sátorba, akik szinte soha, vagy egyáltalán nem juthatnak el múzeumba szociális körülményeik miatt. Ezért a gömbben szakképzett múzeumpedagógusok is segítik az animátorokat. Iskolás látogatóinkat megajándékozzuk, és a kiállítás szóróanyagának felmutatásával 2014 végéig 20%-os kedvezménnyel látogathatják meg az MNM állandó kiállításait. A Századok sátrának kapuja Budapesten az Ötvenhatosok (Felvonulási) terén október 19-én vasárnap 10 órakor nyílik és 24-én péntekig naponta 10 és 22 óra között tart nyitva ? tudtuk meg Balogh Mátétól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Múzeum-kör-út Veszprémben | ZETApress

Szóljon hozzá!