ZETApress

hírportál

Telekomi Kötőjelek

Rippl-Rónai: KötőjelekKötőjelek ? Rippl-Rónai-reflexiók címmel a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Telekom együttműködésében rendhagyó kiállítást láthatnak az érdeklődők ma déltől a Magyar Telekom Krisztina körúti székházában. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében az MNG gyűjteményének hét szobra utazásra indult és november 16-án vasárnapig ingyenesen tekinthető meg a rendkívüli kiállítási helyszínen.

A szobrokkal a századforduló egyik legnagyobb magyar művészének, Rippl-Rónai Józsefnek (1861?1927) az alkotásait állítottuk párba, a művek közötti hasonlóságok és szabad képzelettársítások mentén. A nagyméretű vászonnyomatokon reprodukált Rippl-Rónai-művek egyfelől a modern magyar szobrászat alkotásaival elegyednek párbeszédbe, másfelől pedig a nézővel, aki minden előzetes háttértudás nélkül bekapcsolódhat a diskurzusba.

A nem mindennapi helyszín, a Magyar Telekom Krisztina körúti Székházának fedett belső udvara, különleges környezetet biztosít a műveknek. A mintegy háromezer négyzetméteres térben az égbe törő acélfák ágai között feszülő rácsszerkezet szolgál hátteréül a Rippl-Rónai-reprodukcióknak és az eredetiben látható szobroknak. A tárlat célja, hogy a rendhagyó helyszínen felhívja a figyelmet a szobrokban rejlő szépségre, megállásra késztessen minket és a látogatók számára újszerű kiállítási élményt biztosítson.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Telekom együttműködése 2014 elején kezdődött. A kezdetben csupán csapatépítő tréningnek szánt múzeumi program egy egész éven átívelő, a múzeumok jövőjéről, a kiállítások vonzóbbá, a múzeumi üzenetek közérthetőbbé tételéről folyó közös gondolkodássá nőtte ki magát. Ennek eredményeként született meg ez a kiállítás ? melynek fővédnöke Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója ?, bizonyítva, hogy újfajta együttműködés is létrejöhet egy multinacionális nagyvállalat és egy múzeum között.

Szóljon hozzá!