ZETApress

hírportál

Múmiavilág a Ludovika téren

Holnaptól bárki megnézheti, hogyan vizsgáljuk a világ legkülönösebb múmiáit. Ma délelőtt megnyitotta kapuit a Múmiavilág című nagyszabású vándorkiállítás, amely öt kontinens múmiáit mutatja be a Magyar Természettudományi Múzeumban. Sajtótájékoztatójukon múlt kedden jártunk.

A világ különböző részeiről származó, más-más időben, igen eltérően mumifikálódott különös testemlékeket eddig mintegy 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában. Az itt látható emberi és állati múmiák a körút végeztével visszakerülnek az anyaintézményekhez, és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatóak. ? Bárhonnan származnak is minden múmiának saját története van. A kiállítás fő erőssége, az összegyűjtött anyag egyedisége ? jelentette ki a megnyitó ünnepségen Dr. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke. ? A kiállítás egyik világszenzációja az arany Buddha, mely a nyitás előtt 24 órával került a helyére a múzeumban ? jelentette be Dr. Korsós Zoltán, az intézmény főigazgatója, aki azt is elárulta, hogy a DNS-minták vizsgálata során kiderült, hogy a XVIII. században Vácott mumifikálódott testek több mint 60%-a fertőzött volt a TBC kórokozójával.

A múmiák évszázados, évezredes titkait most az antropológia és a tudomány eszközeivel ? a XXI. századi technika segítségével ? a közönséggel együtt igyekszik kifürkészni a múzeum. A kiállításban megismerhetjük a múmiákkal kapcsolatos alapfogalmakat, bemutatjuk a híres és a kevésbé ismert, ám tudományos szempontból rendkívül fontos múmiákat. A különleges testemlékeket földrészenként ? Afrika, Európa, Dél-Amerika, Ausztrália-Óceánia, Ázsia ? állítják ki, megmutatva a mumifikálásban rejlő különbségeket is. Elmesélik az egyes múmiák felfedezését, tudományos vizsgálatát és az abból megfejtett személyes történetét.

A múmiák a világ minden tájáról végre megérkeztek Budapestre, amit még fontosabbá tesz az a tény, hogy Közép-Európában együtt csak itt lesznek láthatóak. A kiállításon részletesen bemutatnak többek között egy több ezer éves chilei Chinchorro gyermekmúmiát, egy csecsemő testét rejtő, legalább 1000 éves perui múmiabatyut a Wari (huari) kultúrából, a Chancay-kultúrából egy kb. 1415-ből származó, keresztbe tett lábbal mumifikált perui maradványt, de egészén közelről lehet tanulmányozni Sándor Terézia, a szív nélküli apáca 200 éves váci múmiáját is.

A bemutató tér közepén berendezett, működő antropológiai laboratóriumban a látogatók szeme láttára és őket bevonva zajlik majd a tudományos munka a kiállítás alatt. A látogatók a laborba belépve megismerkedhetnek az antropológiai kutatás eszközeivel. Egy vizsgálati protokollt (nem és kor meghatározása) követve saját maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat. A laborban előre meghirdetett időpontokban a múzeum antropológusai tartanak bemutatókat, végeznek méréseket a látogatók segítségével. A kiállítás ideje alatt a laborban elhelyezett két, eddig tudományos módszerekkel nem tanulmányozott múmiát vizsgálnak kollégáink. Az eredményeket folyamatosan közöljük egy interaktív táblán, valamint a kiállítás Facebook-oldalán. A látogatók kérdéseire antropológusaik válaszolnak.

Szóljon hozzá!