ZETApress

hírportál

Wright és a magas házak

A Szalóky Anna Galéria és a Bank Center tegnap este tartotta Helyes Gábor és Szekér László építészek Frank Lloyd Wright (1867-1959) halhatatlan amerikai építész műveit bemutató fotókiállításának megnyitóját a Bank Centerben, a belvárosi Szabadság tér 7-ben. A fotók megtekintése után filmet is láthattunk az építész munkáiról.

Mivel a Bank Center egyik tulajdonosa az amerikai nagykövetség, egyik munkatársuk is megszólalt a megnyitón. Nem csak ő méltatta az alkotót, de a hazai építészek is felidézték a kezdeteket. Megtudtuk tőlük, hogy a magas házak térhódításához az elektronikus felvonó feltalálása adta meg a kezdő lökést. Hozzájárult még a technológia kifejlődése, az acélszerkezetek gyártásának tökéletesedése. A kezdetben nyolc-, később tizenhárom-emeletes házakat ugyanis acél vázra építették.

Luis Sullivan amerikai építész vállalt úttörő szerepet a munkában, s Wright később lépett szellemi atyja örökébe. Olyan építész akart lenni, aki nem csak megérti, de ki is fejezi a korát, formálja a társadalom épített környezetét és új formákat is ad a kibontakozó igényeknek. Olyan házakat épített, ahol az alsó szinteken üzletek voltak, a középső részben irodák, míg a legfelső régióban épületgépészeti helyiségek kaptak helyet.

A korai magas házak San Franciscóban, Chicagóban és New Yorkban épültek. Ekkor jelent meg Wright mellett a párizsi Le Corbuiser is, aki új elméletet kreált az építészetben. A modern építészet ekkor ágazott ketté. Létrejött a Manhattant jellemző zsúfoltságot elutasító, egy hatalmas zöld park közepén álló felhőkarcoló. Broadacre Cityben egy konzolos-függönyfalas épület jön létre, mely egy befogott tűre, egy sudár fenyőfára, vagy egy emberi gerincoszlopra emlékeztet. Gazdaságos teherhordó szerkezete miatt a magassága elméletileg akármekkora lehet, s mégsem tűnik robosztusnak.

Wright alkotásaival Los Angelesben is találkozhatunk, de voltak olyan ötletei is, amelyek az asztalfiókban maradtak. Tervei szerint készült volna el a világ eddig legmagasabb ? 528 emeletes, 1600 méteres ? épülete is. Az Illinois Centert azóta még képzeletben sem tudták túlszárnyalni. A jövő hét péntekén este hatkor kezdődő beszélgetésen erről is hallhatunk, s a tegnap megnyílt kiállítást még akkor is megcsodálhatjuk a Szalóky Anna Galériában, a Bank Center falai között.

Szóljon hozzá!