ZETApress

hírportál

Ökoindustria novemberben

okoindustria_logoKülönleges szakmai rendezvénnyel várja a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a környezetvédelem iránt érdeklődő látogatókat a SYMA Csarnokban november 18-20-án. Az egyedülálló szakkiállításnak különös aktualitást ad a jelenlegi gazdasági válság, hiszen a környezetipar globális fejlődést jelenthet szinte valamennyi gazdasági ágazatnak ? tudta meg Vígh Alex a Deák Palotában.

A rendezvény kiemelt célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet az ágazatban rejlő lehetőségekre és annak jelentőségére, hogy a környezetgazdálkodás szempontjait a gazdaságpolitikai döntésekben is helyet kapjanak. A környezetvédelmi ipar a világon ma a ?high-tech?, a hajtómotor, a kitörési lehetőség a válság leküzdésére, amely egyben biztosítja a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósulását, Földünk környezeti problémáinak megoldását, így a jövő nemzedékeinek életlehetőségeit is.

A hazai környezetvédelmi ipar gyors növekedéssel válaszolt a felmerült igényekre, elvárásokra. Ma már szinte minden keresleti igényre tud korszerű szolgáltatást, terméket nyújtani saját fejlesztéssel, vagy külföldi kapcsolatain keresztül. Szerepe térségünkben megnőtt.

A KSH adatai azt mutatják, hogy a hazai környezetvédelmi ipar ? nemzetközi helyzetéhez hasonlóan ? fejlődési üteme meghaladja más ágazatokét. A szakterületen jelenleg kb. kétezer hazai vállalkozás (szolgáltatás, termék) működik, jellemzően mikro- és közepes méretű vállalkozások. Magyarországon, 2007-ben a környezetvédelmi ipar által értékesített termékek és szolgáltatások nettó árbevétele 370 milliárd forint volt, 23 milliárd forinttal több, mint 2006-ban.

A dinamikus növekedés elismerése mellett azonban azt is el kell ismerni, hogy az európainál kedvezőtlenebb a hazai ágazat szerkezete: az összes környezetvédelmi ipari árbevétel 98,2%-át a környezeti szennyezések közvetlen csökkentését szolgáló (csővégi megoldások, mint pl. szennyvíztisztítás, hulladékkezelés, stb.) termékek előállítása, szolgáltatása tette ki. A környezetszennyezések integrált csökkentését szolgáló technológiák és termékek előállítása mindössze 1,8% volt (hétmilliárd forint).

A következő időszakban különös erőfeszítéseket kell tenni a megelőző jellegű, a jobb erőforrás-gazdálkodást célzó fejlesztésekre, beruházásokra a szennyezés kezelése helyett. A környezetvédelmi ipar exporttevékenysége mind értékében, mind arányában nőtt 2004 óta. A hazai környezetvédelmi vállalkozások 40%-a folytat export tevékenységet. Az exportértékesítés 2007-ben már 73 milliárd forintot ért el, ez az összes környezetvédelmi ipari értékesítés 20%-a. Ez az arány messze meghaladja az EU export arányát.

A környezetvédelmi ipar gyors, a többi gazdasági ágazatnál erőteljesebb fejlődése hozzájárul a versenyképességünk és a foglalkoztatottság javításhoz a környezet és az egészség hatékony védelmével egyidejűleg. A környezetvédelmi iparban 2008-ban közel húszezer embert foglalkoztattak. Mindemellett a cégek nagyobb része megpróbál több lábon állni, és új többletszolgáltatással megállni a helyét a környezetvédelmi piac szegmensein.

A szükséges teendők mellett azonban egy új szemléletet is demonstrálni kell. Nevezetesen azt, hogy a fogyasztás növelése nem lehet a legfontosabb célunk. Ma nem a fogyasztást növelő termelői ágazatok további kiszélesedése jelenti a választ, a megoldást a gazdasági problémákra, sokkal inkább a fenntarthatóságot biztosító ágazat, a környezetipar növekedése.

Hazánknak most kell megmutatnia, hogy a magyar innovációs képesség a válságban is eredményeket produkál, és ez különösen igaz a környezetiparban. Most kell továbbá azt is megmutatnunk, hogy van versenyképes környezetiparunk, ez pozitív üzenet a teljes magyar gazdaság, a magyar társadalom, de az egész világgazdaság felé is. Részletek a KSZGSZ honlapján is megtalálhatók!

Szóljon hozzá!