ZETApress

hírportál

Unicum Herenden

Zwack UnicumMár több mint ötezren látták a Herendi Porcelánmanufaktúrán belül található múzeumban június 21-én megnyílt Unicum: egy legenda palackban című interaktív kiállítást. Ez az első alkalom, hogy a Soroksári úti Zwack Múzeum és Látogatóközpontban kiállított relikviák egy része ideiglenesen külső helyszínre költözött ? tudtuk meg Jani Kingától.

? Olaszországban nőttem fel, már gyerekként két magyar értéket ismertem meg: az egyik az Unicum, a házunk ugyanis tele volt mindenféle ereklyékkel, a másik pedig a herendi porcelán, amely a családunk féltve őrzött kincse volt. Amikor egy-egy ünnep alkalmából előkerült, nagymamám és édesanyám is mindig mondta, hogy vigyázzak, nehogy eltörjem. A herendi porcelán mindig is részese volt a családunk életének, tekintettel ennek a kiállításnak a fontosságára, elhoztunk Önöknek néhány relikviánkat ? fogalmazott személyes hangvételű megnyitóbeszédében Zwack Sándor.

A Zwack család hatodik generációját képviselő vállalatvezető a tematikus kiállítás anyagából három, számára fontos részletet emelt ki: az egyik édesapja, Zwack Péter bőröndje, amelyet magával vitt, amikor emigrálni kényszerült, de ugyanez a bőrönd megjárta vele szó szerint a világot: Amerikát, Európát, vele volt jóban-rosszban. A másik, a Zwack család és az Unicum történetét összefoglaló kisfilm, a harmadik pedig az Unicum gyártásánál kulcsszerepet játszó eszközök, gyógynövények egy része. ? Az Unicum receptje továbbra is titok marad, de az ital gyártásának állomásait meg lehet ismerni ? ajánlotta a közönség figyelmébe a teljes kiállítást Zwack Sándor.

A két magyar cég több évtizedes múltra visszatekintő, jó kapcsolatát, sikeres együttműködését hangsúlyozta Dr. Simon Attila, a Herendi Manufaktúra vezérigazgatója is. Mint fogalmazott: Anno a Hungarikum Klub alapításában is jeleskedő két nagy múltú cég adott randevút egymásnak Herenden. A példás együttműködés most egy színvonalas kiállításban mutatkozik meg.

? Az én táskámban mindig van Unicum. Bárhová megyek fellépni a nagyvilágban, mindig viszek magammal ? mondta Miklósa Erika, a megnyitó díszvendége. A Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas operaénekes-nő elmesélte, hogy az Unicum már több alkalommal is jót tett a hangjának, számára egy nélkülözhetetlen hungarikum. A herendi Unicum kiállítás egész nyáron: szeptember 21-én, vasárnapig látogatható.

Szóljon hozzá!