ZETApress

hírportál

Hanna Fluk a galériában

Jerusalem LandscapeA XII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében nyílt meg a héten a kortárs izraeli festőművész Hanna Fluk kiállítása. A megnyitón az Aviator magazinnal együtt mi is részt vettünk. A kiállítás a Budapest Galéria Szabad sajtó úti Budapest Kiállító-termében, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél szeptember 27-ig naponta tekinthető meg hétfő kivételével 10 és18 óra között.

Az alkotó 1955-ben Argentínában született, majd 1978-ban Izraelben telepedett le. Jeruzsálemben él 1993 óta. Hanna autodidakta módon fejlesztette festési technikáját az elmúlt években. Karrierje elején neves művészek és festők műveit reprodukálta, de 2000 óta saját alkotásokkal áll a nagyközönség elé, amelyeken a ?jeruzsálemi élményt? veti vászonra.

Szimbolikus művei a Szentföld spirituális dinamikáját próbálják újrateremteni Ebben az esetben nem a művész választ tárgyat magának, hanem a tárgy választja művészt. Kiállításon megjelenő művein kívül festményeit magángyűjtemények őrzik az Egyesült Államokban, Hollandiában, Argentínában, Brazíliában és Izraelben.

1993 óta élek Jeruzsálemben ? vallja a művésznő. ? Saját élményvilágomon keresztül festem a körülöttem lévő világot, különösen Jeruzsálemet. Amint ez az élmény képet ölt, én is nézője leszek saját alkotásomnak és felfedezek benne új mozzanatokat, ahogyan talán Ön is. Minden alkotás tükrözi a művész személyes történetét és tapasztalatait. Vannak, akik történetüket szavakba foglalják. Én inkább szavak, magyarázatok, elemzések nélkül szeretném megosztani Önökkel a történetemet. Valószínűleg, ha szavakkal is ki tudnám fejezni érzéseimet, akkor nem érezném szükségét a festésnek.

Jelképeim pont olyan valóságosak számomra, mint az emberek, akiket az utcán, boltokban, buszokon, templomokban és mecsetekben látunk. Alkotásaim spirituálisak, majdnem mindig feminista mondanivalóval, gyakran ironikusak és mindig reményteljesek. Ez egy utazás saját belső világomból a szemlélődő belső világába. Az utolsó ecsetvonással a kép életre kel és kommunikál nézőivel.

A világ minden tájáról írnak nekem különböző vallású emberek és érdeklődnek ennek vagy annak a képnek a jelentéséről. Minden ember egyedi látásmódja benne van az alkotásban, valós és hiteles, csakúgy, mint az enyém és tovább gazdagítja munkáimat.

Szóljon hozzá!