ZETApress

hírportál

Kettős ünnep az orchideakedvelőknek!

Ötvenedik kiállítását és vásárát rendezi meg a harmincéves Magyar Orchidea Társaság (MOT) október 20-a és 23-a között, a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az októberi ünnepség-sorozaton a mintegy 45, az ország minden részéről érkező magyar gyűjtő-kiállító mellett először lesz itt a Schönnbrunni Botanikus kert, de várnak kertészeket Németország más vidékeiről is, Ausztriából és Szlovéniából, valamint bemutatkozik több hazai botanikus kert is, tudtuk meg a múzeum sajtóosztályától.

A négynapos rendezvény igazi fesztiválnak ígérkezik: a szervezők a Dél-Amerika dzsungeleibe hívják a látogatókat. A múzeumban ugyanis erre a néhány napra őserdőt rendeznek be, hogy a közönség ?eredeti? környezetében csodálhassa ezeket a gyönyörű növényeket. A hagyományos kiállításon és vásáron kívül, ahol több száz növény lesz látható, díjazzák a legszebb orchideákat és broméliákat. Lesznek szakmai előadások, és természetesen ott lesznek azok a szakemberek, akik minden növénytartással kapcsolatos kérdésre válaszolnak. Az érdeklődök megismerkedhetnek a MOT múltjával is, ugyanis meg lehet majd vásárolni a társaság harminc évét bemutató kiadványt. A jókedv biztosítása érdekében a rendezők gondoskodnak még zsákbamacskáról is.

Mivel a MOT céljai közé tartozik az ismeretterjesztés, az, hogy kiállításaival, rendezvényeivel közelebb hozza az emberekhez a természetet, és megértesse velük a természetvédelem fontosságát, a vásár és kiállítás fővédnökévé a Greenpeace Közép-Kelet-Európai Régió vezetőjét, Thomas Wuchterlt kérték fel. A rendezvényen bemutatják a Greenpeace dél-amerikai esőerdőkről forgatott filmjét, amely most látható először magyarul. Pachinger Zoltán, a MOT elnöke szerint a jövőben különös hangsúlyt kell fektetni a növényvédelemre, hiszen annak ellenére, hogy Földünkön több mint harmincezer orchidea faj él, és napjainkban is fedeznek fel újakat, néhány fajt már szigorúan védeni kell, mert az emberi pusztítás őket sem kímélte.

A MOT az 1976-ban létrejött Magyar Agrártudományi Egyesület Orchidea-Bromélia Munkacsoportjának jogutóda. A társaság 1991-től önállóan működő szervezet, célja az orchidea-kultúra terjesztése; és a hazai, kipusztulással fenyegetett orchideák védelme. A MOT ismeretterjesztő előadásokat tart, tanulmányutakat szervez belföldön és külföldön, szakkönyvtárat működtet, negyedévente szakkiadványt jelentet meg és évente kétszer kiállítást rendez a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvárban.

Sok bajra gyógyír az illatok királynője

Az orchideák ? magyar nevükön kosborfélék ? a növényvilág fajokban leggazdagabb családja. Az ember és az orchideák kapcsolata azonban nem korlátozódott csak a gyönyörködésre: néhány kultúrában már évezredekkel ezelőtt gyógynövényként és táplálékként is felhasználták az orchideákat ? írja Péczka Mária a Magyar Orchidea Társaság jubileumi kiadványában. Új gazdasági ág született a dísznövényként való tenyésztésükből és a hibridek létrehozása céljából történő keresztezésből. Az orchideák kedvelőinek pedig hobbit jelent a növények gondozása, ápolása.

A növényeket Konfucius az illatos növények királynőjének nevezte. Az ókori Kínában néhány fajukat a tisztaság és a szerénység szimbólumának tekintették, a kínai festészetben pedig a kínai tudósok által a virágok és a fák tengeréből kiválasztott Négy Nemes Növény közé tartoztak, ahol az orchidea a nyarat szimbolizálta. Az orchidea szó valószínűleg a Krisztus előtti korokból származik, a görög orchis szó a férfi heréjét jelenti. Dioszkoridész is megemlíti, hogy az orchideák gyógyírként alkalmazhatóak a nemi szervek megbetegedéseinél.

Európában a természetfilozófusok foglalkoztak az orchideákkal. A néphit szerint ha a feleség a nászéjszaka előtt fogyasztott a növény gumóiból, nagy valószínűséggel fiúgyermeknek adott életet. Ebből a néphitből eredhet a Németországban honos kosborok Knabenkraut (fiúfű) elnevezése. A Földközi tenger vidékén pedig évszázadokon keresztül ételsűrítőként használták ezt a növényt.

Európában a XVIII. századtól kezdve nőtt az érdeklődés a távoli országokból származó haszonnövények iránt. 1729-ben Angliában kezdték el először termeszteni az orchideákat, dísznövényként pedig a XIX. század elején jelentek meg a nemesek és gazdag kereskedők növényházaiban. Szabályos verseny folyt az orchideák kedvelői között, ennek köszönhető, hogy újabb és újabb orchideafajokat hoztak be Európába.

Hihetetlen alkalmazkodó képességük, figyelemre méltó életmódjuk a mai napig csodálattal tölti el a velük foglalkozó kertészeket, botanikusokat. A Föld valamennyi kontinensén, változatos élőhelyeken, a sivatagokat és a sarkokat leszámítva mindenhol élnek orchideák. Az orchideák tartása ma már nem lehetetlen feladat, egy kis odafigyeléssel számos fajt és hibridet tarthatunk otthonunkban különösebb segédeszközök nélkül. Egy szobavitrin, esetleg egy üvegház pedig már komoly gyűjtemény tartására ad lehetőséget.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Virulnak az orchideák

Szóljon hozzá!