ZETApress

hírportál

Fotók Királyhelmecről

Terebesi GyulaFekete-fehér, igen-nem címmel nyílt meg tegnap délután a Ferenc körút közelében a királyhelmeci Terebesi Gyula fotókiállítása. Köszöntőt mondott Dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester, megnyitotta Magiszter Balogh József királyhelmeci polgármester, közreműködött Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész.

Terebesi Gyula 1957-ben született Tiszacsernyőben. A Ticce ? Bodrogközi és Ung-vidéki Alkotók Társaságának alelnöke. Fotózással 15 éves korában kezdett foglalkozni. Kassán járt középiskolába, ahol egy osztálytársa avatta be a sötétkamra titkaiba ? ez volt az önkéntes sötétzárka. Prágai katonáskodása alatt egy kölcsöngéppel fényképezett a gyönyörű városban. 30 éves korában fedezte fel újra a fotózás örömeit, ez a szenvedélye azóta is tart.

Királyhelmecen több önálló kiállítása volt, de bemutatkozott Kassán, Záhonyban, Mezőkövesden, Felsőzsolcán és Tiszaújvárosban is. Ezúttal Ferencváros, Királyhelmec testvérvárosa mutatja be a fotóművész alkotásait. A kiállítás szeptember 18-án, szerdáig tekinthető meg keddtől szombatig 10-től 18 óráig az FMK Ferencvárosi Pincegalériájában, a Mester utca 5-ben.

A kiállítás címével ellentétben a 26 kép között színesek is vannak. Alkotójuk elmondta, hogy a címmel az ellentétekre utalt, s felváltva alkalmazza a két technikát. Vannak témák, melyet fekete-fehérben jobban kijönnek, másoknál kellenek a színek. Először állít ki most Ferencvárosban, de reméli, hogy nem utoljára. Műkedvelőként, saját örömére fényképez. Mivel néhány éve érezte, hogy ezzel talán másoknak is örömet okoz, a közönségnek is bemutatta műveit.

Nem a fotózásból él, sajtófotókon sem gondolkozott. Jól beszél olaszul, egy olasz tulajdonú szlovákiai szerszámgépgyár informatikusa. CNC-programokat ír, többször volt már munkaügyben Olaszországban is, de ott még nem állította ki képeit. Munkáltatója néha anyagilag is támogatja művészetét ? ilyenkor feltünteti nevüket az adott kiállításon ?, de a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel állandó szponzorálására nem vállalkoznak. Ő sem forszírozza a dolgot, mert kielégíti a munkája és jól is érzi magát velük.

Szóljon hozzá!