ZETApress

hírportál

A budo szelleme ? a szamurájok öröksége

Szamurájok örökségeA Japán Alapítvány és a Néprajzi Múzeum közös kiállítása lesz a Néprajzi múzeumban augusztus 15-től szeptember 6-ig. A Japán-magyar Jubileumi Év 2009. keretében megrendezésre kerülő kiállítás a japán harcművészet, azaz a budo megismertetésére vállalkozik.

A budo a XX. század során egyre nagyobb népszerűségre tett szert a nyugati világban is, elsősorban szellemisége, technikai tökéletessége, esztétikai hatása révén. Napjainkban több reprezentatív formáját ismerjük a japán a harcművészetnek: a kyudót, a jaidót, a kendót, az aikidót, a karatedót, a dzsúdót, a kobudót, a dzsiudzsicut és a sumót. Több közülük az olimpiai játékok közé tartozik.

Mai formái azonban hosszú múltra tekintenek vissza. A küzdelemben alkalmazott fegyveres és szabadkezes technikák (bujutsu) fejlesztésétől több évszázados út vezetett a modern korból ismert harcművészeti sportokig vagy test- és lélekfejlesztő gyakorlatokig.

A kiállítás ennek az útnak a jelentősebb állomásait mutatja be eredeti vagy reprodukált fegyverek és kellékek segítségével. Az első részben a történeti fegyverek és változásaik kapnak szerepet a VIII. századtól a XIX. századig, a második rész a modern kor hagyományos japán harci technikáiból, azaz a bujutsuból harci művészetté (budo) alakuló formákkal, iskolákkal foglalkozik, a felszerelések részletes bemutatásával. A tárlat tárgyi anyagát régi és új szamurájkardok és -páncélok, íjak, dárdák, botok, harci sarlók és harci legyezők képezik. A kiállítás nemcsak a fegyverekre összpontosít, hanem a harcművészet alapját jelentő szellemiségre is, mely jóval túlélte a fizikai küzdelem gyakorlati szerepét.

A Japán Alapítvány

1972-ben jött létre, tevékenysége fókuszában a kulturális és művészeti cserekapcsolatok, a japánnyelv-oktatás, valamint a japanisztikai kutatások állnak. Számos múzeummal áll kapcsolatban, és a kiállítások széles körét valósítja meg a hagyomány, a design, a fotóművészet, a festészet és az építészet témaköreiben. Jelenleg több mint húsz utazó kiállítást koordinál. Ezek közül az egyik legizgalmasabb, a tradicionális japán kultúrát reprezentáló vándorkiállítása a Néprajzi Múzeumban megrendezésre kerülő A budo szelleme ? a szamurájok öröksége című tárlat, mely augusztus 15-től mindössze három hétig, szeptember 6-ig lesz látható.

Szóljon hozzá!