ZETApress

hírportál

Zipernowsky Ház Újbudán

Zipernowsky KárolyTegnap este megnyitotta kapuit Újbuda jelenleg formálódó Kulturális Városközpontjában, a Bartók Béla út 33-ban a Zipernowsky Ház, melyet az evopro Kft. üzemeltet. Az estét Mészáros Csaba, a Zipernowsky Ház megálmodója, és az evopro-csoport vezetője nyitotta meg.

Megnyitó beszédében először röviden bemutatta a cégcsoport munkásságát, az innováció felé vezető utakat, majd megemlékezett a hajdani neves magyar mérnökök munkásságáról, végül a művészetek és a természettudományok közötti összefüggésekről, párhuzamokról beszélt.

Az épület alsó szintjén egymástól jól elkülönített, ugyanakkor párhuzamosan futó mérnöki és művészeti kiállításnak adnak helyet. A felső szinten létrehoztak általános- és középiskolások számára egy kémia- és fizika labort, ami lehetőséget biztosít interaktív kísérletek elvégzésére, a természettudományok rejtelmes világának felfedezésére. Melléjük állt a színésztársadalom, így óvodások számára mesedélutánokat, kedves színpadi műveket szerveznek. Számos egyéb programmal is kedveskednek minden korosztály számára.

Az evopro Kft. szellemisége, munkavállalóinak értékrendje igazodik a hajdani fényében már kevésbé tündöklő régi magyar erényekhez: a becsület, a tisztelet, a tisztesség, a műveltség és a tudás fogalmához. Éppen ezért elkötelezettek az új nemzedék vizuális és természettudományi képzésének felkarolását illetően, a minőség, a jó ízlés, a sikeresség és az elérhetőség jegyében.

Mészáros Csaba nyitóbeszéde után a rendezvény fővédnöke, Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere vette át a szót, aki az Újbuda Kulturális Városközpont projekt eddig megvalósult és a még tervezés alatt álló jövőbeni projektjeiről tartott pár perces összefoglalót. Utána a 17 esztendős Farkas Lajos szalon-dzsessz előadása következett, melyet mindannyian hangos tapssal jutalmaztunk. A fiatalember jelenleg gimnáziumba jár, és jogi pályára készül. Reméljük, a jövőben még sokszor hallhatjuk őt a Zipernowsky Házban énekelni!

A zenei blokk után a Győri Mobilis ? A Felfedezések Háza bemutatója következett. Kézzelfogható, kipróbálható játékokon, szórakoztató és látványos kísérleti bemutatókon, élménydús foglalkozásokon át hozza közelebb a természet- és műszaki tudományokat látogatóihoz ? vallják a győriek. Győrben, a járműgyártás magyar fővárosában 2012 márciusában megnyílt intézmény az autó központi témáján keresztül mutatja be a természettudományos összefüggéseket, a műszaki technológiákat és karrierlehetőségeket azzal a nem titkolt céllal, hogy a jövőben egyre több fiatal válassza a természettudományos vagy műszaki életpályákat. Ez a filozófia maximálisan egyezik a Zipernowsky Ház eszméivel, saját kémiai, fizikai kísérletei mellett a galérián berendezett laborba visszavárja a Győri Mobilis munkatársait. A két intézmény között hosszútávú megállapodás jött létre azzal a céllal, hogy működésükkel felkeltsék az ifjúság érdeklődését a természettudományok iránt.

A kötött program zárásaként a kiváló hegedűművész, Kárpule Ferenc játékát hallgathattuk meg. A végzett hegedűművész, hegedűtanár hét éve utcazenész, az Utcazenészek Egyesületének alapító tagja. Ezután egy művészeti és a műszaki kiállítást is megnyílt. Hornyák Dániel: Anglia magyar szemmel című fotóművészeti kiállítása és Biró László Miklós: Híradástechnika című műszaki kiállítása augusztus végéig tekinthető meg, hétköznaponként 10 és 18 óra között

Hornyák Dániel 1982-ben született Székesfehérváron. A fényképészettel 2001-ben kezdett el foglalkozni. Első fotói a sajtó világában jelentek meg, később a riportfotózás felé fordult. 2008-ban művészeti ösztöndíjat kapott a dániai Népi Művészeti Főiskolára. Számos hazai és nemzetközi kiállítások vett már részt képeivel. Jelenleg az Egyesült Királyságban él, kiállításának címe: Életképek Angliából. Első fotóalbumának megjelenését a jövő évre tervezi. A XXI. században elképesztő ütemben fejlődik a technika, gyakran elfeledtetve a régmúlt idők vívmányait. Kiállításunk a mai műszaki, elektronikai eszközök elődeit mutatja be: egy lassan feledésbe merülő kor kincseit.

Bíró László a Kandó Kálmán Híradás- és Műszeripari Technikumban technikusi oklevelet, majd 1972-ben a BME-n műszaki tanári oklevelet szerzett. A Telefongyár Műszerosztályán, majd számítástechnikai területeken dolgozott mint programozó, rendszerprogramozó majd HW tesztprogramok fejlesztője. 1997-tĂľl foglalkozik hardver-közeli adatvédelmi és biztonsági kérdésekkel. Jelenleg az MKBB IT biztonsági vezetője. 2009 óta előadó a Hacktivity-n. 1982-ben szabadalmat kapott Digitális jelfeldolgozású elektro-kardioszkóp témában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kiállításözön Zipernowskynál | ZETApress

Szóljon hozzá!