ZETApress

hírportál

Amerikai nemzeti parkok

Kovács P. Attila: A mamutfenyőktől a gejzírekig ? egy magyar fotós kalandozása az USA-ban című fotókiállítását Eleni Tsakopoulus Koupalakis nagykövet nevében Mr. Dmitri Tarakhovsky, az Amerikai Egyesült Államok kulturális attaséja nyitotta meg tegnap délután a Magyar Természettudományi Múzeumban. Angol mondatait Ferr Ágnes tolmácsolta.

A Ludovika téri kiállítás két hónapig látogatható. Kurátora Bézi Péter, a Fiatal Művészek Galériája vezetője. Köszöntőt mondott a 90 éves Szlipál Márton fotóművész és Dr. Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője, aki maga is többször koncertezett társaival Amerikában. Ismertetőt tartott Dr. Matskási István, az MTTM nyugalmazott főigazgatója. A kiállítást a Mátraaljai Hegyközség is támogatta.

Gyöngyösről Bozsik István alpolgármester is eljött, de nem csak bort hozott. Korábban a helyi Mátra Múzeumot felügyelte, mely nemrég a Heves Megyei Múzeumok Igazgatóságától a Magyar Természettudományi Múzeumhoz került. Az alpolgármester úr eddig is sokat segítette a Mátra kapujának múzeumát, s továbbra is ezt teszi majd. Benkó Sándort is régóta ismeri, a Kossuth-díjas művésszel gyakran beszélgetett Gyöngyösön.

A kiállítás végigvezeti a látogatót az USA jelentősebb nemzeti parkjaiban, a délen, Kaliforniában található mamutfenyőktől az északi gejzírekig. A kiállítás anyaga 22 nemzeti park fotóiból ad ízelítőt az érdeklődőknek megspékelve néhány városfotóval, amely a kontrasztot növeli ebben a különleges országban. Sokaknak az USA-ról az ipar, a kereskedelem, a fegyverkezés és a politika jut eszébe, pedig a természeti adottságaik és természeti kincseik egyedülállóak az egész világot tekintve, de ez valahogy mindig feledésbe merül. Ezt a hiányosságot szeretné pótolni a szerző, ezzel a kiállítással. Fotóin keresztül megismerkedhetünk a táj különleges flórájával, faunájával és geológiai érdekességeivel.

Jelentősebb nemzeti parkok és tájegységek: Sequoia NP, Death Valley, Yosemite NP, Mono Lake, Antilope Canyon, Grand Canyon, Red Canyon, Bryce Canyon, Yellowsone NP, Arches NP, Monument Valley, Canyon de Chelly, Petrified Forest, Meteor Crater, Saguaro NP. A képekhez az útmutatót Mari László készítette. A megnyitó végén Ökrös András és Szalóky Balázs, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola két növendéke zenélt. Bemutatásra került Kovács P. Attila: Budapest című nemrég megjelent fotóalbuma, mely kedvezményes áron megvásárolható a múzeumban. Az amerikai képekből is várható új fotóalbum, melybe azok a képek is bekerülnek majd, amelyek most nem fértek fel a falakra.

Szóljon hozzá!