ZETApress

hírportál

Terézvárosi festőálmok

VanGoghKilcsiTöbb mint 200 remekmű látható új dimenzióban mától Terézvárosban, a Király utcai VAM Design Centerben. Az amszterdami Beurs van Berlage falai közül elsőként Budapestre érkezett az eddigi legnagyobb, több mint 200 digitálisan felújított képet számláló, részben 3D animációban is megtekinthető Van Gogh Álmai kiállítás.

A tegnap este ünnepélyes keretek között megnyitott Van Gogh kiállítás díszvendége Melcher de Wind holland ötletgazda volt, aki kiemelte, Vincent Van Gogh nagy álma volt, hogy egyszer az összes képét egy helyen láthassa a közönség. Az évtizedek alatt ezek a képek szétszóródtak, megsérültek, eltűntek, ezzel az új digitális technikával azonban Van Gogh álma valóra vált. Ennyi művét még soha nem lehetett egy helyen megtekinteni. A Van Gogh által megálmodott világ ? a digitális eljárásnak köszönhetően ? élő színekben tárul a nagyközönség elé.

A világhírű képek új dimenzióba emelésével egyedülálló és lenyűgöző részletek bontakoznak ki a művekből. A kiállítás egy részét alkotó különleges animációkat a látogatók speciális 3D-s szemüvegek segítségével élvezhetik. A technikának köszönhetően láthatóvá válik a posztimpresszionista művész játéka a fényekkel és perspektívával ? miközben a képek összes apró részlete elénk tárul. A csodálatos, élénk színekben pompázó művek és animációk, a festő saját jegyzeteivel, illetve leveleivel kiegészítve izgalmas betekintést engednek a festő különleges világába és az álmaiba.

Vincent Van Gogh világa

Van Gogh több mint 200 művét ? többek között Önarckép, Aratás Provance-ban, Csendélet almákkal, Regényt olvasó nő, vagy a Magvető című alkotásait ? időrendben és teljes életnagyságban láthattuk az esti fogadás előtt. A sajtótájékoztatón Molnár Mária művészettörténész elemezte a művész ambivalens személyiségét, akit alkotásai alapján joggal gondolhatunk tudatos módon alkotó zseninek, vagy magányos őrültnek. ? Egy élettel teli, mozgó, esetenként virtuális képeskönyvet láthatunk, amely a látogatót Van Gogh vizuális világába kívánja belehelyezni. Egy olyan képzőművészeti albumról van szó, amelyet nem kívülről, hanem valóságos térben nézhetnek meg ? magyarázta a tárlatról a kiállítás művészettörténeti vezetője. A november 30-án, szombatig látható kiállítás különlegessége, hogy a művész álmai a leghíresebb festményein és életrajzi érdekességein keresztül tárulnak elénk, többek között a művész saját öccséhez, Theohoz írt levelei alapján.

Vincent Van Gogh (1853-1890)

Mindössze tíz év alatt, 1880-tól az 1890-es haláláig tartó alkotói korszaka alatt születtek meg Vincent Van Gogh világszerte ismert remekművei: változatos önarcképei és csendéletei, A művész szobája (1888), a Napraforgók (1887), a Ciprusok (1889), a Csillagos éj (1889), vagy a Hollók a gabonaföldek felett (1890) című festmények. Az évtized első felében leginkább komor hangulatú képeket és csendéleteket festett, a nyomorban és kilátástalanságban élőket mutatta be sötét színárnyalatokkal. Jelentős változást hozott művészetében, amikor 1886-ban Párizsba költözött, ahol az impresszionista mesterektől megtanulta a világos színek használatát és azok felbontását ? így a realista stílus barnás-szürkés színvilágát felváltotta a változatos színekkel játszó, az impresszionista alkotókra jellemző ecsetkezelés.

A festőnek élete folyamán kevés támogatója akadt. Ekkor még senki sem gondolta, hogy a ’90-es években 82,5 millió dollárért adják el a világ második legdrágább képét, amelyet Van Gogh festett. ? Úgy érzem még így is jó vagyok valamire! Úgy érzem, van oka, hogy létezem! Tudom, hogy egészen más ember is lehetnék! Akkor lehetek hasznos, ha olyat csinálok, amihez értek. Biztosan van benne valami, de mégis mi ? írta Theo van Goghnak, körülbelül 1880. június 22-e és 24-e között. Öccse szerette volna rendezni a leveleket, de sajnos alig félévvel élte túl a bátyját.

1 hozzászólás

  1. Vincent van Gogh tegnaptól vasárnapig a Sziget Eye-ról csodálja Budapestet az Erzsébet téren. Egy teljes héten át Vincent van Gogh fogadja az érdeklődőket a Sziget Eye-on. Találkozzon Ön is Vincent van Gogh-gal a Sziget Eye-nál, majd tekintse meg a művész lenyűgöző képeit a Király utcai VAM Design Centerben! Az amszterdami Beurs van Berlage falai közül elsőként Budapestre, a VAM Design Centerbe érkezett az eddigi legnagyobb, több mint 200 digitálisan felújított képet számláló, részben 3D animációban is megtekinthető a Vincent van Gogh álmai című kiállítás. Ennek apropóján az Erzsébet téren megelevenedik a világhírű festő világa.