ZETApress

hírportál

Megnyitó lánybúcsúval

Lubo Spirko Water EmotionLubo Spirko: Water Emotions című kiállítása nyílt meg tegnap este a Rákóczi úti Szlovák Intézet földszintjén. Jana Tomkova igazgatónőnek ez volt az utolsó megnyitója nálunk, mert két év után vissza kell térnie hazájába. A kiállítás június 21-én, péntekig tekinthető meg.

Lubo Špirko elsősorban is aktjairól ismert, aki modelljeit a néző számára szokatlan pózban kapta lencsevégre. Figurális képein úgy jelenik meg az emberi test, ahogyan a valóságban sohasem. Úgy dolgozik a fénnyel, hogy az a modell testének szoborszerű plasztikusságát formálja meg. A művész érdeklődése azonban nemcsak az akt témájára szorítkozik. A várandós asszonyokról készült sorozata már túllép a klasszikus értelemben vett akt témájának keretein, a sportolókról és táncosnőkről készült sorozata pedig kiszakítja a modell mozgó testét a valóság tektonikus rendjéből, és a súlytalan dinamika vizuális megjelenítésének módozatait kutatja.

Az igazgatónő 2011. április 1-jén érkezett hozzánk. Kérdésemre elmondta, hogy eredetileg hosszabb időre tervezett. Sajnos a szülei megbetegedtek, ezért haza kell térnie Pozsonyba. A minisztériumban kapott állást, ott folytatja majd kulturális munkáját. Elsőként az ottani kulturális napokat nyitja meg majd. Tőlünk sem akar végleg elszakadni, szeretné a közeljövőben a külügyi tárca képviseletében megnyitni a Budapesti Szlovák Intézet egyik kiállítását!

Szóljon hozzá!