ZETApress

hírportál

Zsolnay Gödöllőn

Zsolnay-meghivo1A hasznosságtól a szépségig ? a Zsolnay-gyár művészi törekvései. Válogatás a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből címmel nyílt időszaki kiállítás tegnap délelőtt a Gödöllői Királyi Kastélyban. A kiállítás betekintést enged a pécsi Zsolnay gyár művészi törekvéseibe. Kurátora: Kovács Orsolya művészettörténész.

A XIX. század végén, amikor a gyár világhírűvé vált Zsolnay Vilmos irányítása alatt, az európai kerámiaipar is virágkorát élte. A városépítészet fellendülése, az infrastruktúra fejlesztések számos lehetőséget biztosítottak az új gyártmányok bevezetésére. Emellett élénk figyelem irányult a kézműves kerámia tradicionális technikáira és díszítményeire, amelyek inspirálták a tervezőket új eljárások kikísérletezésében és a díszítmények gazdagításában.

Zsolnay Vilmos munkássága ebbe a fejlődési vonalba illeszkedett. Találmányai, a porcelánfajansz, majd az eozin technika tették lehetővé, hogy művészi gyártmányai sikerrel szerepeljenek a világkiállításokon és helyet kapjanak a rangos külföldi múzeumok gyűjteményeiben is. A porcelánfajansz díszedényeket az 1870-es évek végétől gyakran zsánerjelenetek, tájképek, portrék díszítették, amelyek alkotói között a hivatásos tervezők mellett ott találjuk Zsolnay Vilmos leányát, Júliát is, aki festőművészként is elismerést vívott ki magának.

A századforduló új irányzata, a szecesszió fiatal tervezők által nyerte el sajátos karakterét a gyáron belül. Közülük kiemelkedik Apáti Abt Sándor tevékenysége, aki az 1900-as párizsi világkiállításon szecessziós stílusú kollekcióval mutatkozott be. Az akadémikus képzettségű művész munkásságában azonban jól érzékelhető a kortárs szimbolista festészet hatása is.

Az unokák nemzedékéből kiemelkedik Mattyasovszky Zsolnay László festő és iparművész, aki Münchenben és Párizsban tanult. A kiállításon 1910-ben készült, nagyméretű, unikális gömb vázával szerepel, amelyet a Holdistennő alakja díszít. A Gödöllői Királyi Kastély tárlatán olyan különleges darabok is láthatók, amelyek az egykori vadászkastélyhoz vagy kifejezetten Ferenc József személyéhez köthetők, továbbá olyan darabok is, melyek nem kerültek még bemutatásra a nagyközönség előtt.

A tegnapi megnyitón Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Gönczi Tibor, a GKK igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Szakmai megnyitóval Dr. Fabényi Júlia múzeumigazgató, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a tárlat kölcsönzőjének képviseletében mutatta be a kiállítást, melyet Halász János az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitott meg. A kiállítás A szecesszió éve Gödöllőn, 2013. Életérzések a századfordulón című programsorozat keretében valósul meg, s mától szeptember 29-én, vasárnapig naponta 10 és 18 óra között látogatható a kastély időszaki kiállító termeiben, a Rudolf-szárnyban.

Szóljon hozzá!