ZETApress

hírportál

Lóránt Attila: Indiánok

Lóránt Attila fotográfus dél-amerikai indiánok életéről készített képeiből nyílt kiállítás ma délután a Magyar Természettudományi Múzeumban. A 75 képből álló tárlatot ? mely október 30-ig várja a látogatókat ? Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter nyitotta meg. A kiállítással egy időben látott napvilágot Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban címmel Lóránt Attila könyve. A Sanoma Budapest kiadásában megjelent különleges kötet az első National Geographic könyv, melyet magyar szerző írt és fotózott. Az eseményen köszöntőt mondott Juan Salazar Sancisi, Ecuador magyarországi nagykövete és José Augusto Lindgren Alves, Brazília magyarországi nagykövete.

Lóránt Attila fotográfus, festőművész és filmrendező Dél-Amerikában készült képeit, a Brazíliában élő enavene-nave törzs életét bemutató fotókat először a 2003. márciusa óta megjelenő National Geographic Magyarország magazin szeptemberi számában láthatták az olvasók. A számos dél-amerikai indián nép még élő, sokszínű kulturális hagyományait dokumentáló teljes fotósorozat és az úti beszámoló most könyv formájában látott napvilágot. Az olvasó képzeletbeli utazást tehet az Andok sziklás hegyei közé, az Amazonas őserdeibe.

Az első National Geographic könyv, melyet magyar fotográfus készített

Lóránt Attila öt éve kezdte el fotózni messzi földrészek őslakosait, a távoli kultúrákat. Előző munkája a Kelet-Afrikában élő nilo-hamita népekről és a szuahéli partvidék lakóiról, azok kultúrájáról mesélt. A szerző az Eltűnőfélben Lévő Kultúrák Egyesület alapítója, amely célul tűzte ki olyan népek és törzsek életének színvonalas megörökítését, melyek a globalizáció hatására ma mind gyorsabban elhagyják természetes környezetüket, föladják kulturális gyökereiket. A fotográfus-író, amikor éppen nem a világ eldugott tájait járja, Magyarországon dolgozik a Post Edison Computer Graphics művészeti igazgatójaként, szervezi az egyesület életét, filmeket rendez és könyveket ír.

A kiállított fotóanyag három év munkájának az eredménye. Hat expedíció, öt ország és rengeteg előkészítő kutatómunka. Ezek a képek gyönyörű dokumentumok, amik pillanatképet adnak, a 21. század elején élő dél-amerikai indián népek életéről. Képeket szeretnék mutatni a mindennapjaik, ünnepeik szépségérő, az életük elkerülhetetlen változásairól, vallja a szerző. Akkor, amikor a kölcsönhatás, a modern nyugati típusú világgal láthatóan felgyorsul. Amikor a hagyományos vizuális kultúra lassan megadja magát a globalizálódott világ csábító ígéretének.

Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban

A képanyag nagyobb része a még ma is élő hagyományokra koncentrál. Szeretném méltó módon megörökíteni a ma élő tradíciókat, színes szokásokat. Erre a romantikus érzéseket ébresztgető fotóanyagra válaszolnak a bemutatott népek problémáit megjelenítő fotók, és a kiállított képekre rezonáló szöveg is. Az írott anyag olyan problémákról beszél, mint a gyökereiket veszített népek reménytelensége, az eredeti hitvilág, kozmológia elvesztése. Uniformizálódás, alkoholizmus, prostitúció, erdőirtás, fejeződik be vallomása a könyvben.

A kiállításon láthatunk fotográfiákat az Andokból és az Amazonas gyűjtőmedencéjéből egyaránt. A két terület szinte összehasonlíthatatlan. A kiállításon mégis összeköti őket az a tény, hogy mindkét vidéken indián kultúrákról beszelünk. Láthatunk enavene nave, huaorani, kamajura, machiguenga, tsachila, yanomami képeket. Az esőerdőkben végzett munka jobbára törzsi társadalmi körülmények között élő népekkel folyt. Ezek a fotográfiák Brazíliában, Ecuadorban, Peruban, és Venezuelában készültek.

Az Andokban élők törzsekről már az inka időkben sem igazán lehetett beszélni. Később az európaiak megjelenését követő több mint ötszáz év további hatalmas változásokat hozott. Az egykori jól körülhatárolható etnikai területek elmosódtak, eltűntek. Az Andokban ma inkább kulturális körzeteket különböztetünk meg, így a kiállításon is azokról beszélünk. A fotók Arque, Cruscaza, Huaraz, La Raya, Queros, Tapacari, Tarabuco, területein készültek. Bolíviában, Ecuadorban és Peruban.

Sanoma, a National Geographic hazai kiadója

A Sanoma Budapest Zrt. 38 kiadványával Magyarország vezető magazinkiadója. Leányvállalataival együtt a magazinpiacon 36%-os piaci részesedéssel rendelkezik, hatszáz munkatársa közel húszmilliárd forintos éves árbevételt ér el. A kiadó számos internetes termék tulajdonosaként árbevétel tekintetében piacvezető a hazai Internet piacon is. További tevékenységei közé tartozik a konferenciaszervezésen kívül a könyvkiadás, eseményszervezés, lapokhoz kötődő termékértékesítés és márkakiadványok készítése. 2006. márciusa óta a kiadó többségi tulajdonosa a 4!-es csatornának, a storytv-nek is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bán Jánossal Prágában

Szóljon hozzá!