ZETApress

hírportál

Botond Ferencvárosban

botondTegnap este 18 órakor nyílt meg Ferencvárosban BOTOND tárlata a 2B Galériában, a Ráday utca 47-ben. A május 3-án, péntekig látható kiállítást Lioba Pilgram, Botond özvegye és Kurdy Fehér János, Botond barátja, a kiállítás kurátora nyitotta meg. Jelen volt a művész édesanyja és a műveit gondozó németországi múzeum két munkatársa is.

Kardos Botond (1949-2010) szobrász BOTOND néven vált ismertté a nemzetközi és a magyar művészeti életben. 1979 óta Németországban élt. Eltervezte többek között az Alexandriai Könyvtár (Bibliothek, 1989) emlékművének felállítását, performanszt (232°C, 1989) celebrált a náci könyvégetés évfordulóján Nürnbergben, elkészítette a harmincéves háború lezárását, az európai uralkodók leszármazottaival megünnepelt díszvacsora kellékeit (Friedensmahl, 1999), és újrafestette Leonardo: Utolsó vacsorájának terét (Abendmahl, 2009).

Munkái erős tematizáltságuk ellenére sem tekinthetők konceptuális alkotásoknak. A hagyományos művészeti eszközöket toldotta meg rá jellemző, Botondos pluszokkal. Művészi kritikával, reflexióval telítettek, amelyiket jó azonosítható, személyes formanyelven kommunikált. BOTOND tárlata (Hirn/Agy) polietilénből varrott, tekercselt és rétegelt szobrokból, használt kamionponyvára festett képekből, és színes rajzokból áll. A kiállítás tárgyi középpontjában az emberi agyvelő és az idegrendszer, szellemi örvényében pedig az emberi képzelet/tudás áll. A tárlaton látható a 232°C című akciójának videó-dokumentációja is.

Szóljon hozzá!