ZETApress

hírportál

Puskás-szobor Kispesten és Óbudán

Puskás KispestenKispesten avatták fel szerdán Budapest első, Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás labdarúgóját ábrázoló szobrát. Alkotója az a Kristóf Lajos, akinek Puskás Ferenc 85 című kispesti emlékkiállításáról tavaly április 14-én mi is beszámoltunk..

Az alkotás a KÖKI Terminál bevásárló- és szabadidőközpont főbejáratával szemben található. ? Azon a szomorú 2006 november 17-i napon megfogadtuk, hogy méltóképpen őrizzük Puskás emlékét. Azóta is mindent megteszünk, hogy emléke örökké éljen ? utalt köszöntőjében a halál dátumára Gajda Péter kispesti polgármester, aki hozzátette, hogy a bronz mellszobor leleplezése előtt már emléktáblát avattak, illetve utcát és iskolát is elneveztek az 1952-es helsinki olimpiai bajnok futballistáról a XIX. kerületben. Április 1-jén, húsvéthétfőn lesz Puskás Ferenc születésének 86. évfordulója.

Nagyon szerette a labdát, a játékot, a feleségét és a szabadságot ? emlékezett a Bp. Honvéd egykori saját nevelésű sztárjátékosára Tarnai Richárd, a városrész országgyűlési képviselője, aki örömét fejezte ki, hogy Puskás, ha ilyen formán is, de hazatért szülőhelyére. Kristóf Lajos alkotását kettőjükkel együtt az özvegy leplezte le, aki könnyeivel küszködve annyit mondott, nagyon köszöni a megjelenteknek, hogy idefáradtak a férje emlékének adózni. Ott volt vele Puskás Ferenc húga, Éva, továbbá Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, illetve megjelentek a kispesti Magyar Futball Akadémia és a Puskás Ferenc általános iskola növendékei is.

Óbudán tegnap avattak

Puskás ÓbudánA világ első, az Aranycsapat legendás labdarúgóját ábrázoló egész alakos köztéri szobrát tegnap este avatták. Az ünnepségen ? amelyet több százan követtek figyelemmel a helyszínen ? Bús Balázs óbudai polgármester hangsúlyozta: azokról, akikről utcát neveznek el, vagy szobrot mintáznak, biztosan tudható, hogy az életművük jelentős. Szerinte Puskás nemcsak minden idők egyik legjobb labdarúgója, hanem emberileg is igazi példakép, a XX. század legismertebb magyarja volt. A Száguldó Őrnagy ? aki 2006 őszén tábornokként halt meg ? egyik legjobb barátja az a Hidegkúti Nándor volt, aki a mostani ünnepség helyszínétől néhány utcányira lakott, és hamarosan az ő emlékét is szobor őrzi majd a III. kerületben.

Puskásról hosszasan emlékezett Szepesi György, a 92 éves legendás sportriporter néhány különleges történetet is elmesélt az Aranycsapat kapitányáról. ? Öcsit 1943-ban ismertem meg, még Szusza Feri mondta, hogy ha látni akarom a jövő legnagyobb futballistáját, akkor menjek ki vele Kispestre egy edzőmeccsre. Ennek ellenére az első személyes élményem 1945. augusztus 20-hoz kapcsolható, hiszen Öcsi akkor szerepelt először a válogatottban, én pedig akkor debütáltam a mikrofon mögött. A 12. percben a nála tíz évvel idősebb Zsengellér adott neki egy labdát, Öcsi berúgta, én pedig kiáltottam, hogy gól, gól, gól! ? mondta Szepesi György, aki a mai napig emlékszik Puskás utolsó magyar válogatottban elért góljára is, amelyet 1956 októberében, Bécsben szerzett. Puskás emberi nagyságát egy spanyolországi történettel mutatta be az áhítattal hallgató közönségnek: Egy 1963-as madridi bokszmérkőzést idézett fel, amelyet sokáig úgy tűnt, magyar szurkolók nélkül vív majd meg a legendás Papp László, de végül Puskás, valamint az akkor a Barcelonában futballozó Kubala László száz katalánt lefizetett azért, hogy magyarul drukkoljanak.

A szoborcsoport leleplezésénél a Puskás Suzuki utánpótlás tornán résztvevő csapatok, a Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd, a Hagi Akadémia, a Melbourne Football Institute, a Panathinaikosz és a Real Madrid képviselői egy-egy emlékkoszorút helyeztek el. A műalkotás Puskást örökíti meg, amint Madridban gyerekeket tanít dekázni. A legendás futballistát az októberben elhunyt Pauer Gyula tervei alapján formázták meg, míg a gyerekek figuráját Tóth Dávid pályamunkájából vették át. Az első egész alakos köztéri Puskás-szobor a III. kerület megújult városrészében, az óbudai Promenád középpontjában ? a majdani Puskás Öcsi téren ? az utca szintjén áll, emberközeli, körbejárható. A szoboravatáson Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára, Fábián László, a MOB sportszakmai igazgatója, valamint Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MLSZ elnökségi tagja is részt vett.

Szóljon hozzá!