ZETApress

hírportál

Mesterségem címere

BorbélyműhelyKülönleges eszközök, különleges mesterségek mutatkoznak be a Magángyűjtők Hónapján a Közlekedési Múzeumban. A ma délelőtt 11 órakor megnyílt Mesterségem címere című időszaki kiállításban négy mesterség ma már elfeledett, vagy a kívülállók részére soha nem látott munkaeszközei láthatók.

Bajuszkötő, borotválkozó pemzli, köpölyöző csésze, fogkitörő kulcs, dauergép vagy cipő sarokvas ? egykor mindennapos tárgyak, amelyek ma szinte ismeretlenek ? ezen tárgyak láthatók a kiállításon. A borbélyok és fodrászok ma már kínzóeszköznek tűnő kellékei, borotvái, hajsütő és formázó alkalmatosságai, a bőrművesek és a fa mestereinek szerszámai mellett különleges varrógépek kerülnek bemutatásra e speciális tárlaton. Mivel egykoron a borbélyok seborvosi és egyéb egészségügyi feladatokat is elláttak, a tárlaton ezen szerszámokat, például köpölyöző fecskendőt és más ?kínzóeszközöket? is kiállítanak.

A kiállításban helyet kap egy múlt század eleji fodrászüzlet és egy asztalosműhely is, a korabeli munkaeszközökkel, köztük olyan különleges fodrász-székkel, amelyből Magyarországon mindösszesen kettő található. A több száz tárgy között láthatunk évszázados gyalukat, fa és bőrmegmunkáló szerszámokat, szekercéket, amelyekhez hasonlót a mai napig használnak az adott szakma mesterei, és olyan berendezéseket, gépeket, amelyeknek a létét is elfeledtük.

A tárgyak nem a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, vagy más múzeum raktáraiból származnak, hanem magángyűjtők egyedi gyűjteményei mutatkoznak be. A gyűjtők, akik kincseiket most a nyilvánosság elé tárják a Magyar Gyűjtők Társaságának tagjai. A kiállítás április 28-án, vasárnapig látogatható a XIV. kerület, Városligeti körút 11-beli múzeumban. A tárlat nyitva tartása alatt az MMKM a vasárnaponkénti Családi vasárnap-program kiállítás témájával is foglalkozik.

Szóljon hozzá!