ZETApress

hírportál

Homonymus Óbudán

Homonymus címmel fotókiállítás nyílt tegnap délután 17 órakor az Óbudai Kulturális Központ Kolosy téri Civil Házában, mely a Gombolyag Alapítvány részvételével, Visegrádi országok szervezeteinek összefogásában készült. A Homonymus projekt az emberről szól. Az egyénről és az emberiségről. Az országot járva fényképeztek és válaszokat gyűjtöttek kérdéseikre: Mik a te határaid? Mit jelentenek számodra a határok?

Átlépve határokat, most a közönséghez is ellátogatnak. A projekt és a tegnap megnyílt kiállítás az International Visegrad Fund támogatásával készült. A projekt célja, hogy különböző városokban, kisebb vagy nagyobb településeken, a nyilvános helyeken megforduló emberekről fotódokumentációt készítsenek. A lefényképezett emberek önszántukból lépnek be a mobil fotó stúdió falai közé, ahol szabad akaratuk szerint fejezhetik ki önmagukat. Nincsenek korlátozva és mentesek minden korrekciótól. Cél, hogy megörökítsék az egyén pillanatnyi érzelmi állapotát és egyben megpróbálunk rámutatni az emberi jellem lényegi vonásaira. A fényképekhez hozzácsatoljuk az egyén személyes határairól alkotott nézeteit is.

A Homonymus hosszú távú projekt. 2010 őszén született meg a gondolat és a mai napig összesen hat országban készültek fényképek. A fotók nagy része Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban készült. A projekt címe a homonimák kifejezésen alapul ? amikor a szavak írásképe (és többnyire hangalakjuk is) azonos, de a jelentésük különbözik. Csakúgy, mint az emberek. Emberi mivoltunk összeköt minket, mégis mindannyian egyedülálló, egyedi lények vagyunk. Nemzetközi partnereik: Univerzita Tomáše Bati Zlín Tomas Bata University in Zlin, Gombolyag Alapítvány / Gombolyag Foundation, The Polish National Film, Television and Theatre School Lodž, OZ Zaostri, Bratislava. Az OKK Civil Ház (piacgaléria) kiállítás kulturátora: Gábeli Tamás volt, s este Dr. Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója nyitotta meg. Fellépett: Quiet Stars Duo (konga-sax).

Szóljon hozzá!