ZETApress

hírportál

UniCredit a művészekért

Folytatják a pályakezdő alkotók támogatását. Újabb ösztöndíjak az UniCredit Tehetségprogramtól. A 2013-as folytatással ismét jelentős állomásához érkezett az UniCredit Bank művészettámogató kezdeményezése. Az UniCredit Tehetségprogram ? a kortárs művészetért kezdeményezés ez évben is több célt hivatott szolgálni ? tudtuk meg délelőtt a Szervita téri Rózsavölgyi Szalon Art&Caféban.

Egyrészt, hogy új tehetségeket segítsen hazai és akár nemzetközi sikerhez is, másrészt felhívja a figyelmet a műtárgypiacban meglévő hosszú távú lehetőségekre. Az UniCredit Tehetségprogram ? a kortárs művészetért pályázat három ifjú alkotó számára kínál féléves ösztöndíjat 2013-ban is, további tíz fiatal tehetséget pedig egyszeri képvásárlással támogat. A program fontos elemei, hogy az ösztöndíjat elnyert pályamunkák és alkotóik a bank által szervezett kamarakiállításon mutatkozhatnak be a képzőművészet iránt érdeklődőknek, valamint hogy az ez időszak alatt született festmények közül is bekerülhetnek az UniCredit Bank nemzetközi hírű műtárgygyűjteményébe. Ezáltal arra is van esély, hogy az UniCredit Csoport által Európa különböző városaiban szervezett nemzetközi kiállításokon is láthassa majd őket a nagyközönség.

Az idén tágítottuk az UniCredit Tehetségprogram kereteit, és ezzel még több fiatal alkotó számára tettük azt elérhetővé ? ismertette a kedvező változásokat Sipos József, a bank ügyvezető igazgatója. ? A programra a művészeti felsőoktatás ? a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – hallgatói, végzettjei mellett idén már az Eszterházy Károly Főiskola ? Vizuális Művészeti Tanszék (EKF) és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Művészeti Kar (BKF) hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok is jelentkezhetnek. Emellett az országhatáron átlépve, csakúgy mint tavaly, a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatói is beadhatják pályázatukat. A pályaművek értékelését végző kuratórium (zsűri) is kibővült egy, a térségünk kortárs művészetét jól ismerő nemzetközi szakértő és egy külföldön is elismert ? ezzel a program céljait személyes pályájával is megjelenítő ? kortárs festő csatlakozásával. Szeretnénk programunkkal érzékeltetni, hogy a tehetségek megfelelő támogatással nemcsak magukat, hanem azt a piacot is kibontakoztatják, amely azután az újabb tehetségek, a szerves fejlődés táplálójaként tud működni.

A 2013-as ösztöndíjprogram zsűrijének tagjai: Dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; Bodoni Zsolt festőművész; Einspach Gábor művészeti szakértő; Giró- Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram vezetője, a FineArt Invest ügyvezetője és az ArtFolio kiadója; Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; Jean Neal, Londonban a közép- és kelet-európai művészekkel foglalkozó kurátor, valamint az UniCredit képviseletében Sipos József.

Az UniCredit Tehetségprogramba már tavaly sokkal többen jelentkeztek, mint a hasonló pályázatokra, pedig ezekből sajnos nagyon kevés van ? összegezte a kezdeményezés népszerűségével kapcsolatos első éves tapasztalatokat Giró-Szász Krisztina. ? A jelentkezési feltételek meghatározásánál idén is ügyeltünk arra, hogy minél egyszerűbben teljesíthetők legyenek. így a benyújtandó pályázatoknak most is a pályaművek fotóit, az alkotók önéletrajzát, a pályázati adatlapot, valamint a hallgatói jogviszony igazolását kell tartalmazniuk. Egy alkotó több művel is pályázhat, s a jelentkezés határideje 2013. március 29-e, péntek.

Az UniCredit Tehetségprogram jelentkezési lapja ? a részletes pályázati információkkal együtt ? letölthető a UniCredit Bank, az Amadeus Alapítvány és a Fine Art Invest weboldalakról, valamint az érintett művészeti egyetemek honlapjairól. A pályázattal kapcsolatos további információkért az érdeklődők Giró-Szász Krisztinát kereshetik a +36-20-336-7806 mobilszámon, vagy ezen az e-mailcímen.

A 2012-ben elindított és a vártnál már az első évében sikeresebb UniCredit Tehetségprogram keretében az UniCredit Bank – kortárs képzőművészeti gyűjteményét gazdagítva – összesen 20 munkát vásárolt a kiválasztott fiatal művészektől. Féléves ösztöndíjat Pinczés József (Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2008), Orr Máté (Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2012) Jakatics-Szabó Veronika (Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2007) és Betuker István (Kolozsvári Művész és Design Egyetem, 2013) nyert el. Győztes pályamunkáikat, valamint az ösztöndíjidőszak alatt készített és a bank által ugyancsak megvásárolt egy-egy alkotásukat minikiállításon mutatják be a Rózsavölgyi Szalon Art & Caféban, mely 2013. február 20-án, szerdáig tekinthető meg.

Az UniCredit

A vezető európai kereskedelmi bank 22 országban van jelen intézményhálózatával. Teljes nemzetközi hálózatuk, mely több mint 9400 bankfiókból áll, és amelyben több mint 158 ezer munkatárs dolgozik, mintegy 50 piacra terjed ki (2012. június 30-i adatok). A közép- és kelet-európai régióban az UniCredit működteti a legnagyobb, több mint 3700 bankfiókból álló nemzetközi bankhálózatot. A csoport a következő országokban folytatja tevékenységét: Ausztria, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Versmaraton a Tháliában | ZETApress
  2. Olvasónapló a Mélycsarnokban | ZETApress

Szóljon hozzá!