ZETApress

hírportál

Röpcsik a Gödörben

Immáron második alkalommal nyílik meg a Pixrael szabadtéri fotókiállítás az Erzsébet téri Gödör sétányon holnap délelőtt 11-kor. A kiállítás témája a sosem alvó, kontrasztokkal teli 100 éves Tel Aviv. Az on-line nyílt fotópályázatra beérkezett mintegy ezer pályamunkából, a Benda Iván fotográfus vezette szakmai zsűri által kiválsztott ötven fotóból álló tárlat egy hónapig ? augusztus 10-ig ? lesz ingyenesen megtekinthető a Gödör Klub felett.

A kiállítást Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere nyitja meg Dorit Nachum-Zats, Izrael Állam budapesti konzulasszonya és Csák Ferenc, az OKM szakállamtitkára társaságában. A tárlat augusztus 11-én továbbvándorol a Sziget Fesztiválra, ahol augusztus 12-től 17-ig lesz látogatható az Octopus Összművészeti helyszínen ? tudatta az Aviator.

Az idei Pixrael apropója a 100 éves Tel Aviv, a sosem alvó, kontrasztokkal teli, megítélésében roppant ellentmondásos közel-keleti nagyváros, amelyet lehet imádni és utálni, de egy dolgot nem lehet: közömbösnek maradni iránta. Erre az ambivalens viszonyra fűzték fel a szervezők az idei on-line fotópályázatot, amelynek célja, hogy bemutassa mi lett ez alatt a hihetetlenül rövid idő alatt a Jaffo melletti homokdűnékből. Tel Aviv nem csak egy messzi hely a térképen, hanem többek között Budapest és még sok más európai nagyváros testvérvárosa is.

A hivatalos délelőtti megnyitót ingyenes buli követi este 8-tól a Gödör Klubban. Hazai és izraeli művészek próbálnak egy kis közel-keleti nagyvárosi hangulatot varázsolni Budapest beton dzsungelébe. Fellépők Myzrab ? közel-keleti ambient, a klezmer-reggae-hipp-hopp-ot játszó Hagesher zenekar és a 2006-os Sziget Fesztivál egyik legnépszerűbb izraeli fellépője, a Dub L.F.O. Utánuk Dj Suefo játszik majd reggelig, vizuál felelős Vj Don’tEat! Az eseményt a Kidma és a Marom civil szervezetek közösen szervezik.

Az egy hónapos kiállításhoz kapcsolódik augusztus 7-én egy művészeti workshop, melynek helyszíne a bánki Tekerjatóra Fesztivál. Témája a tradicioális, szakrális zsidó ikonográfia átemelése és használata az alkalmazott, profán művészetbe.

A Pixrael Projekt befogadó szervezete a Kidma Közhasznú Egyesület. További támogatók Izrael Állam Nagykövetsége, a, a WZO, az Euromedic International, Marom, a Bálint Ház, a Gödör Klub, Szochnut és még sokan mások támogatták.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kidma » Pixrael sajtóvisszhangja

Szóljon hozzá!