ZETApress

hírportál

Thorma a Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria Thorma János, a magyar Barbizon festője című kiállítása egy nemzetközi kiállítás-sorozat egyik állomásaként Budapesten mutatja be a művész évtizedek óta nem látott vagy teljesen ismeretlen remekműveit ? tudtuk meg a tegnap délelőtti sajtóbejáráson Büki Barbara művészettörténész kurátortól és Dr. Baán László főigazgatótól.

A kiállítás Thorma művészetének eddigi legteljesebb bemutatása, különlegességét pedig az adja, hogy a festő halála után 1939-ben rendezett rövid tárlat kivételével a művésznek még soha nem volt gyűjteményes kiállítása Budapesten. A május 12-én, vasárnapig látható tárlatot ma délután 16 órakor L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és Bay Miklós műgyűjtő nyitja meg.

A tárlat egy nemzetközi kiállítás-sorozat utolsó és legjelentősebb állomásaként Budapesten mutatja be a művész évtizedek óta nem látott vagy teljesen ismeretlen remekműveit. A Kecskeméten, Kiskunhalason, Nagybányán, Münchenben, Stuttgartban, illetve Berlinben bemutatott kisebb tárlatok után a budapesti kiállítás ? jóval több műalkotás felvonultatásával ? árnyaltabb betekintést nyújt az életmű egészébe.

A 125 műtárgyat bemutató kiállítás több közgyűjtemény és magángyűjtő közreműködésével valósult meg: a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum és a kiskunhalasi Thorma János Múzeum anyaga mellett számos hazai, valamint német és román magángyűjtemény tulajdonosa járult hozzá kölcsönzéseivel a budapesti kiállítás megrendezéséhez.

Február 9-én, szombat délután 15 órától Forró nyomon a magyar Barbizonban címmel izgalmas családi programokat kínál a Galéria: családi tárlatvezetés, kreatív műhely, a legkisebbeknek mesesarok és hangszerbemutatóval egybekötött koncert is lesz a kiállításhoz kapcsolódóan. Február 12-én, kedden délelőtt 11 órakor az MNG C-épületében Gál József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense mutatja be a Kiskunhalastól Nagybányáig Thorma János levelezéséből című kötetet.

Szóljon hozzá!