ZETApress

hírportál

BAM2 a föld alatt

Ma délután 2 órakor megnyílt a BKV-s Amatőr Művészek és Alkotók 2. kiállítása a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában. Munkájukkal nap mint nap találkozhatunk utasként: szerelők, járművezetők, adminisztratív dolgozók végzik feladatukat azért, hogy mozgásba hozzák a várost. Most második alkalommal mutatják meg, mivel foglalkoznak szabadidejükben.

Ha kíváncsi arra, milyen festményt fest az a buszvezető, aki munkába viszi minden reggel, vagy éppen hogyan hímez az hölgy, aki munkaidőben a metró forgalmát irányítja, esetleg milyen ékszereket készít az, aki megválaszolja az utaspanaszokat, vagy milyen gobelineket alkot a villamosvezető, aki hímzéssel töltődik fel szabadidejében, milyen téma ihleti meg a műkedvelő fotóst, jöjjön el és nézze meg a BKV amatőr alkotóinak műveit!

A december 5-én megnyitott futurisztikus járműkiállítás után most amatőr írók, festők, grafikusok, gobelin vagy éppen ékszerkészítők, fafaragók, keramikusok és fotósok állítják ki munkáikat, hiszen fontosnak tartjuk megmutatni, hogy bár mind BKV- sok vagyunk, milyen színes, kreatív csapat együttműködése a fővárosi közlekedés fenntartása. Mindannyian egy-egy emléklapot kaptak, de többen nem tudták személyesen átvenni, mert ma is szolgálatban voltak. Íme, a 27 alkotó alfabetikus sorrendben:

Ajpek Péter 2011 óta dolgozik a BKV Biztonsági Igazgatóságán főelőadóként. 2005-ben kezdett érdeklődni a fotózás iránt. Az évek során ? haladva a korral ? áttért a fejlettebb digitális tükörreflexes fényképezőgép használatára, s így egyre jobban megismerhette a digitális világban rejlő lehetőségeket. Számára a fotózás a mai napig olyan élmény, amelynek segítségével megvalósíthatja önmagát, kiélheti kreativitását.

Antalfi-Farkas Erzsébet 2009 óta a BKV Fejlesztési és Koordinációs Igazgatóságának nemzetközi munkatársaként idegennyelv-tudását használva tevékenykedett a Társaságnál egészen kislánya születéséig. Most fiatal anyaként próbál időt szakítani arra, hogy fényképezőgépével elkapja azokat a pillanatokat, amelyeket megörökítésre érdemesnek talál. ? Szeretném megmutatni az Isten által teremtett világ és a természet szépségét, illetve a spontán megragadó pillanatokat, érdekes egybeeséseket ? nyilatkozta a számára kiapadhatatlan örömforrásról. 2011-ben szülőhelyén, Alsózsolcán önálló helyi fotókiállításon mutathatta be alkotásait.

Bákai László 1994 novembere óta dolgozik a metró É-D-i forgalmi szakszolgálatánál mint állomási diszpécser. A festés ? saját bevallása szerint ? mindennél jobban megnyugtatja.

Bánka Julianna 1987 óta dolgozik bérelszámolóként a BKV Zrt. Gazdasági Igazgatóságán a Jövedelem-elszámolási Osztályon. A hímzés, kötés, horgolás fortélyait nagymamájától és édesanyjától tanulta. Úgy érzi, ez az a tevékenység, amelynek művelése során leginkább kikapcsolódik, s egyúttal örömet szerez vele másoknak is.

Fazekas Enikő 2011 augusztusában került a BKV-hoz, jelenleg a Fejlesztési és Koordinációs Igazgatóság Tájékoztatási Osztályán, az ügyfélszolgálaton dolgozik. Gyermekkora óta sokféle anyagból alkotott már díszeket, de kipróbálta az üvegfestést, ruha- és táskadíszítést és nem utolsó sorban a gyöngyfűzést is. Mára az ékszerkészítésben tudja leginkább kifejezni művészi elképzeléseit. Mindenben meglátja a lehetőséget ? gyöngyből, üvegből, filcből, gyurmából, de gumicukorból is alkotott már fülbevalót, karkötőt.

Garamszeginé Gál Györgyi 1998 óta áll munkaviszonyban a BKV-nál, a Budai Villamos Forgalmi Szolgálatnál dolgozott villamos járművezetőként. A festészet iránti fogékonyságát, tehetségét ? saját bevallása szerint ? édesapjától örökölte. Az alkotás örömmel tölti el, s úgy érzi a festőecsettel, a vásznon megjelenítve kifejezésre juttathatja érzelmeit, életének történéseit, s megmutathatja gondolatait, belső titkos világát.

Hornyák Zoltán 1987 óta dolgozik a BKV-nál, a VIII. kerületi Mező Garázsban kezdett. ’89-90-ben ott voltam diszpécser, azóta ismerem. A vállalat átszervezése és több telephely megszűnte után előbb Kelenföldre került, jelenleg a Kőbányai Garázs autóbusz-vezetője. (Ők adják a trolikat is, de vezetékhez kötött járműveket sosem akart vezetni.) Bár korábban rajzolgatott, a fafaragást csak 3 éve fedezte fel magának. Úgy érzi, hogy a fafaragásban tud legmélyebben elmerülni, és ebben igyekszik minél többet fejlődni.

Horváth Krisztina 2007-ben került a BKV-hoz, s villamosvezetőként dolgozik a Baross-kocsiszínben. Eredetileg porcelánfestőnek tanult, sokáig különféle kerámia-műhelyekben dolgozott, de az ikonfestést is elsajátította. Otthon azonban a vásznat és az olajfestéket vette elő, s ma is akkor a legboldogabb, ha szabadidejében festhet.

Horváth Szabolcs 2003 áprilisa óta dolgozik a BKV-nál a Kelenföldi Autóbuszgarázsban forgalmi autóbusz-vezetőként. Hobbija gyermekkora óta a busz-makettezés. Munkái többnyire l:87-es arányban készülnek, s ennek következménye az a részletesség, amely a külső megjelenéstől az utastér felépítésén át megmutatkozik. Munkái legnagyobb részben műanyagból készülnek. Gyűjteményével már többször szerepelt különböző kiállításokon, többek közt a BKV Zrt. szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumában is.

Illyés Lászlóné 1994-2007 között villamosvezetőként dolgozott a zuglói kocsiszínben. Ma már nyugdíjasként hódol művészetének, s elmondható, hogy hímzett ruhadarabjait, díszpárnáit, asztalterítőit a világ minden táján ismerik, hisz alkotásaival szívesen ajándékozza meg barátait és ismerőseit is. Legszívesebben minden szabad percét a varrásnak szentelné, s mindig újat, mindig mást alkot.

Juhászné Miklós Judit 1983-ban került a BKV-hoz. Kezdetben a HÉV Pénztári Csoport Gödöllő vonalon jegykiadóként tevékenykedett, majd később pénztárvezetőként, végül a Bevétel Ellenőrzési Csoportban dolgozott egészen nyugdíjazásáig, 2009-ig. Mindig is szeretett hobbi szinten festeni, de a pályázatokon és kiállításokon való részvételhez a 2009-ben rendezett BAM1 adta meg számára azt a bátorságot, amelynek eredményeként az elmúlt három évben a West End Office CENTER-ben három önálló kiállítását is megrendezték. Az Országos Képző és Iparművészeti Társaság tagjaként továbbra is szorgalmasan továbbképzi magát, s igyekszik mindjobban elsajátítani a festés fortélyait.

Kiss Péter 1992 óta dolgozik a BKV-nál, jelenleg a Kötött-pályás Műszaki Üzemeltetési Szakigazgatóság Infrasturktúra Főmérnökség Távközlési és Biztosítóberendezési Szakszolgálatánál üzemmérnökként tevékenykedik. Számára a vizualitás a legfontosabb érzékelési tevékenység, ezért amikor csak teheti, az őt körülvevő mozgó világ egy-egy pici mozzanatát képbe sűríti ? saját megfogalmazása szerint egyszerűen dokumentál.

Mészáros Ferenc 2012 óta a BKV Zrt. Kötött-pályás Közlekedési Igazgatóság Forgalmi Üzemeltetési és Felügyeleti Osztály Forgalomfelügyeleti Csoportjának munkatársa. A festés-rajzolás rejtelmeivel építészmérnök édesapja ismertette meg. Kezdetben kisebb képeket rajzolt, festett. A falfestést először gyermekei szobájának falán próbálta ki, de ma már lakószobák, orvosi rendelők, óvodák és szórakozó helyek falain is találkozhatunk munkáival, amelyekkel nem csak saját magának, hanem másoknak is örömet szerez, mosolyt csal az arcára.

Mészárosné Török Rozália 1977 óta dolgozik a BKV-nál, az Energetikai és Műszaki Elemzési Főosztály műszaki kontrollere. Szabadidejében olyan alkotómunkával töltődik fel, amely nem csak a szemnek, de a szájnak is gyönyörködtető, hiszen szebbnél-szebb tortákat, süteményeket és művészi színvonalú mézeskalács figurákat készít.

Molnárné Bárdos Mária 1984 novemberében érkezett a Társasághoz, s azóta is a metró É-D-i forgalmi szolgálatnál dolgozik állomásdiszpécserként. Az alkotás, a hímzés ? amelynek kézzelfogható végeredménye is van ? leköti, megnyugtatja, kizökkenti a mindennapokból és boldogságot ad számára.

Móri Ildikó Marianna 2011 decembere óta dolgozik a BKV-nál, jelenleg az Óbuda garázsban buszsofőrként teljesít szolgálatot. Már gyermekkora óta készít a természetben összegyűjtött anyagokból különböző kreatív ajándékokat, s manapság a gyermekeit is bevonja ebbe a tevékenységbe. Asztalos édesapja mellett ismerkedett meg a fával, akinek sokat és szívesen segített régi, antik bútorok felújításában. Az így megtanult technikát alkalmazza az egyedi méretű és díszítésű tároló dobozok készítésekor, amelyeket égetéssel, marással vagy intarziázva díszít, és hagyományos módon politúroz. Alkot szalvétatechnikával díszített játéktároló ládikákat is.

Orosz René 14 éve került a BKV-hoz, műszaki ügyeletesként dolgozik a K-Ny-i metróvonalon. 13 éve foglakozik az agyagozással. Alkotásai főleg ősi technikával, felrakással készülnek. Úgy gondolja, az agyag igen hálás anyag, nagyon sok minden készíthető belőle.

Palocsai Noémi 1986 szeptembere óta dolgozik a Társaságnál, jelenleg villamos járművezető, a nagykörúti 4-6-os villamosok vezetőfülkéjében láthatjuk. Gyermekkorában sok időt töltött el édesapja asztalosműhelyében, ahol a ceruza is mindig kéznél volt. Jó érzéssel tölti el, hogy a papíron, ceruzája nyomán visszaköszön egy-egy utazás emléke. Az alkotás folyamata örömmel tölti el, az ehhez szükséges koncentráció pedig szellemi kihívást jelent számára.

Pesti János 1987 óta a BKV Zrt. Óbudai garázsában dolgozik autóbusz-vezetőként. A fafaragás művészetét szakkönyvekből sajátította el. Eleinte szülővárosából, Körmendről hozta havonta a faragni való faanyagot, hogy szabadidejében a munkásszállón hódolhasson hobbijának. A fafaragás mellett szívesen citerázik, játszott több népdalkörben, s jelenleg is tagja a Láng Művelődési Ház népdalkörének és énekel a Nótakörben ? immár 25 éve.

Román Márta 1971-2009-ig dolgozott a BKV-nál, s 38 év után különjárati főmunkatársként innen ment nyugdíjba. Munkáit kollégái először a BAM l-en láthatták ugyanitt, a Deák téri múzeumban. Azóta számtalan csoportos- és önálló kiállításon megmutatta tehetségét. A Csepeli Munkásotthon Képzőművész Körének tagja már 2007 óta, s nyaranta képzőművész táborokban is igyekszik egyre többet elsajátítani a festés-, rajzolás tudományából. Hogy milyen sikerrel, ezt számtalan díj és elismerés jelzi.

Sógor Endre 2009 óta dolgozik a BKV-nál, a cinkotai autóbuszgarázsban autóbusz-vezetőként. 1992 óta foglalkozik olajfestészettel. Munkáit bemutatták már több csoportos kiállításon, de kilenc önálló kiállítást is rendeztek alkotásaiból.

Szabó Szilvia 2012 szeptembere óta dolgozik a BKV-nál mint anyagkezelő raktáros. Egy munkatársa hatására kezdett el gyöngyöt fűzni ? a szebbnél szebb ékszerek elkészítése megajándékozza az alkotás örömével, s a munka után kikapcsolódást nyújt számára.

Tóth Gergely 2011 januárjában lépett be a BKV-hoz mint villamos-járművezető tanuló, s sikeres hatósági vizsgája óta a Száva kocsiszínben dolgozik villamosvezetőként. Általános iskolás kora óta készít lelkesen tömegközlekedési eszközöket. Az itt kiállított makettek mindegyike kartonpapírból készült (kézzel rajzolt, színezett, nem pedig nyomtatott módon), és a tervezéstől kezdve a kivitelezésig kézi munka eredménye. A készítés során ügyel arra, hogy a kis járművek akár egy polcon is elférjenek, de kicsiségük ellenére látványosak legyenek.

Tóth István először 1985-1995-ig, majd 2003-tól, immár 10 éve a BKV Zrt. munkatársa, s a Száva-kocsiszínben dolgozik villamosvezetőként. Kedves szabadidős elfoglaltsága a gobelin hímzés, amely igen aprólékos, összetett feladat. Általában előfestett képpel dolgozik, de az is csak útmutatás, amelyet nem könnyű visszaadni az egy irányban történő hímzéssel. ? Ez is egy kihívás, amelyet meg kell oldani! ? vallja.

Tóth Gábor Tadeusz 1980 óta dolgozik a vállalat Csepel-Ráckeve HÉV üzemegységénél mint csoportvezető biztonsági berendezés műszerész. 2001 óta foglalkozik komolyabban rajzolással és festészettel, mivel ez a tevékenység megnyugtatja és egyben sok-sok örömet ad. Több alkotása megtekinthető a Festőművész.hu és a VOXCARD honlapokon.

Vikukel Attila 1999-ben buszvezetőként kezdett dolgozni a BKV-nál, jelenleg a vonalműszak szolgálatnál vontatósként teljesít szolgálatot. Egy nyaralási élmény hozta meg azt az ihletet, amely kedvet, bátorságot adott számára az alkotáshoz.

Zándoki Gábor 2004 februárja óta dolgozik a Társaságnál a metró É-D-i Forgalomirányítás állomási diszpécsereként. 14 éves korától fest saját örömére.

Megnyitóbeszédében Bolla Tibor vezérigazgató elmondta, hogy szívesen vásárolna otthonra is az alkotásokból, de sajnos nem eladók. Ajánlottam, hogy az Akácfa utcai BKV Székház részére vásároljon belőlük egy állandó kiállításhoz, de nem tartotta kivitelezhetőnek. Abban bízik viszont, hogy a február 28-án, csütörtökig kiállított tárgyak láttán tőkeerős magánemberek esetleg támogatni akarnak valakit. Ha akad jelentkező, szívesen összehozza a feleket!

1 hozzászólás

  1. Meghosszabbítottuk a BKV-s Amatőr Művészek és Alkotók kiállítását a BKV múzeumában március 31-ig, húsvétvasárnapig. A február 6-án nyílt kiállítást a nagy sikerre való tekintettel március végéig nézhetik meg mindazok, akik kíváncsiak arra, vajon mivel foglalkoznak szabadidejükben munkatársaink. A kiállítás helyszíne: Földalatti Vasúti Múzeum, a BKV Deák téri múzeuma. Nyitva tartás: hétfő kivételével 10 és 17 óra között.