ZETApress

hírportál

Vajdahunyad a Sajtóházban

Milibák Tibor: Vajdahunyad vára (Hommage Ă  Claude Monet) című fotókiállítása nyílt meg tegnap este a Vörösmarty utcai Sajtóház földszinti Mikszáth-termében. Megnyitotta: Keleti Éva fotóművész, közreműködött: David Yengibarjan harmonikaművész. Nyitva hétköznap 8-tól, hétvégén 11-től 19 óráig.

Milibák Tibor sorozata könyv formájában, Keleti Éva fotóművész: Előszó egy tündérutazáshoz című előszavával jelent meg. ? Ha bedobunk egy követ a vízbe, tündéri világ keletkezik. Van olyan megszállott ember, akinek a csodához, nincs kavicsra szüksége. Előveszi fényképezőgépét és meglátja a tükröződő világot. Ez a világ nem egyszerű tükörképe a valóságnak. Álomvilág. Évszázadokat és földrészeket utazunk vele.

Bejárjuk Gaudi épületeit, sétálunk Párizsban, ott vagyunk a középkorban. Látjuk az Edinburgh-i várat, ahol a köveket vér mosta. Érezzük és halljuk a felvonó hidak dübörgését, pedig nem hagytuk el Budapestet. Sétáltunk a Városligetben, bele-belepillantottunk a Vajdahunyad várát körülölelő tó tükrébe. Csakhogy nem egyedül jártunk arra, hanem a fényképezőgép sétáltatott minket. Hajnaltól késő estig, napfelkeltétől a kigyúló fényekig, tavasztól őszig.

A képek nem valóságosak, csak víziók. Egy életet nagyon szerető ember víziói. Hány percet, hány napot, hány évet töltött Milibák Tibor a vízparton? ? Nem tudom. De egy biztos, a fotográfia gazdagabb lett képeivel, álmaival és vágyaival. Kívánom a képeket megtekintő látogatóknak, hogy a hullámzó víztükörbe beleláthassa mindnyájunk múltját és jövőjét, ahogy ezt az alkotó teszi ? írta Keleti Éva a könyv előszavában.

Szóljon hozzá!