ZETApress

hírportál

Gombold újra, Közép-Európa!

Idén 4 ország hagyományaiból meríthetnek ihletet a pályázók. A Design Terminál immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Gombold újra! kortárs öltözéktervezési pályázatot ? tudtuk meg délelőtt az Erzsébet téri sajtótájékoztatójukon.

Újdonság, hogy 2013-ban a pályázat témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépi az országhatárt: a Gombold újra! Közép-Európa a cseh, lengyel, szlovák és magyar kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vár, ezáltal ráirányítva a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre. A magyar kreatív ipar fejlesztéséért működő Design Terminál egyedülálló kezdeményezése a Gombold újra! pályázat, melynek célja a fiatal magyar divattervezők támogatása. Az első pályázat döntője 2011-ben az Európai Unió magyar elnökségének kísérőeseménye volt, melyen a fiatal tervezők a magyar viselettörténet által inspirált, modern kreációikat mutathatták be.

2012 tavaszán, a második alkalommal kiírt megmérettetés zárórendezvényén már a verseny legjobbjai mellett tíz, a szakmában elismert magyar divattervező is bemutatkozott a szélesebb nyilvánosságnak, emellett a divat és az üzlet kapcsolatát vizsgáló konferencia és vásár is helyet kapott a programsorozatban. Idén a tematika nemzetközivé tétele mellett döntöttünk, és Gombold Újra! Közép-Európa néven írjuk ki a pályázatot. A cél az, hogy a kreatív iparágak területén erősítsük a regionális együttműködés gondolatát, és hogy a feltörekvő közép-európai tervezők a nagyközönség mellett a nemzetközi divatipar látóterébe is bekerüljenek. A pályázók számára ezért idén már a közép-európai értékeket és hagyományokat jelöljük meg a verseny inspirációs forrásaként, valamint a záróeseményen ? a versenyen kívül ? vendégül látjuk négy ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fiatal divattervezőit is, hogy bemutassák 2013/2014 őszi-téli kollekcióikat.

Kovács Zoltán, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Gombold újra! első két évében a hagyományteremtés volt a cél, most pedig itt az ideje a továbblépésnek: hogy átlépjük az országhatárt ? elsőként a régióba. Ez azért is időszerű, mert 2013-ban Magyarország a Közép-európai Kezdeményezés, valamint a Visegrádi Csoport elnöki tisztét is betölti.

A jelentkezők Newcomers/Új tehetségek és Oldhands/ Feltörekvő tervezők kategóriában indulhatnak, mindkettőben választhatnak az Öltözékkollekció, illetve a Kiegészítőkollekció tervezése közül. A pályázók feladata, hogy közép-európai ? cseh, lengyel, magyar, szlovák ? kulturális értékek által inspirált, ugyanakkor a mai ízlésnek megfelelő, kimagasló színvonalú ruhadarabokat, vagy kiegészítőket tervezzenek. A megadott inspirációs forrásokból kiindulva 5 darabos kortárs öltözékkollekcióval, vagy kiegészítő-kollekcióval pályázhatnak a résztvevők.

Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója hangsúlyozta, hogy a trend-előrejelzések szerint a következő két-három szezonban Közép-Európa fontos inspirációs forrás lesz a világ nagy divatházai számára, így a pályázat idei tematikája nem is lehetne aktuálisabb. 2013-ban a Gombold újra! Közép-Európa támogatói között tudhatjuk a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt (HITA) is. ? Örömmel csatlakozunk a kezdeményezéshez, hiszen fő feladatunk a befektetés-ösztönzés, valamint a közép- és kisvállalkozások exportfejlesztése ? jelentette ki Bödőcs Róbert, a HITA üzletfejlesztési főosztályvezetője. ? Ennek a munkának fontos része a nemzetközi színvonalon dolgozó magyar divattervezők ? így a leendő nyertes pályázók ? külpiaci érvényesülésének, nemzetközi kitörésének támogatása, hiszen a tapasztalatuk bizonyítja, hogy a magyar divatcikkek iránt megvan az érdeklődés külföldön, helyük van a nemzetközi piacon ? tette hozzá a főosztályvezető.

Anh Tuan, a fiatal divattervező nem csupán a pályázat döntőzsűrijének tagja, de az ő kreációi is felvonulnak a júniusi záróeseményen a meghívott tervezők bemutatóján. Véleménye szerint a Gombold újra! Közép-Európa jelentőségét az adja, hogy a régió divatszakembereinek lehetőséget teremt a találkozásra és a közvetlen kapcsolatteremtésre, mindez pedig egy lépés abba az irányba, hogy Budapest valóban regionális divatközponttá váljon.

A pályázaton csak magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személyek és magyarországi adószámmal rendelkező jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek vehetnek részt. A pályázaton való részvételhez április 2-ig weboldalukon kell regisztrálni, és a pályázati anyagokat feltölteni! A beérkezett pályázati anyagokat neves szakértők alkotta tervzsűri, illetve nemzetközi döntőzsűri értékeli és választja ki a kivitelezésre érdemesnek ítélt kollekciókat.

A Gombold újra! Közép-Európa záróeseményét június 8-án, szombaton rendezzük meg a Millenárison. A program magában foglalja majd a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjét, a régió országaiból meghívott tervezők bemutatóját, a szakmai konferenciát és vásárt is. A záróeseményt Central European Fashion Days néven vezetjük be a nemzetközi közönség körében. Célunk, hogy a jövőben a meghívott tervezők bemutatója, valamint a verseny nemzetközi tematikája és zsűrije mellett a pályázat résztvevői köre is nemzetközivé váljon, ezzel létrejöjjön egy minden elemében regionális jelentőségű, új divatesemény. A Central European Fashion Days ezzel középtávon alkalmassá válhat a magyar és más közép-európai tervezők nemzetközi bemutatkozására, egyúttal növelheti Magyarország és Budapest esélyeit a régió kreatív ipari csomópontjának címéért folytatott versenyben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újra gombolás a Millenárison | ZETApress

Szóljon hozzá!