ZETApress

hírportál

Észtek a Kossuth téren

Észt kiállítások nyíltak tegnap este 17 órakor a Néprajzi Múzeumban Saaremaa, Hiiumaa, Muhumaa: Az észt szigetvilág néprajzi képe száz évvel ezelőtt ? Bán Aladár gyűjteménye, valamint A vízimadarak népe ? Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 címmel, a Magyarországi Észt Intézettel közös rendezésben.

Köszöntőt mondott Szarvas Zsuzsanna, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese. A kiállítást Őexcellenciája Priit Pallum, az Észt Köztársaság magyarországi nagykövete és Bereczki András, az Észt Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja, valamint Hoppál Mihály, az MTA doktora nyitotta meg. A tárlatvezetés előtt a Baltikum tánccsoport előadása zárta a programot.

Amíg az érdeklődő közönség a kiállításokat járta végig, a nagyszámú sajtóhiéna a büfé bejáratánál gyülekezett. Őket nem a tárlatok, hanem a betevő falatok érdekelték. Szorgalmasan mobiloztak, hívták a barátokat, barátnőkel a potyavacsorára. Egyesek a főigazgató-helyettesnő nyitva felejtett szobájába is bemerészkedtek, s elpakolták a nagykövetnek és a fellépőknek félretett falatokat. Persze itt a hiéna szó nem is megfelelő, hiszen a négylábú dögevők a maradékok eltakarításával tulajdonképpen hasznos állatok, míg kétlábú társaik nem a maradékra mennek, hanem a terített asztalhoz elsőként érkeznek, ezért felettébb károsak!

Végre őexcellenciája is megérkezett, s megnyílt az étel-italos folyosószakasz. No, ekkor volt ám közelharc az asztaloknál! Jócskán került étel a zsebekbe és a táskákba-szatyrokba. Mire a nagykövet úr az asztalokhoz ért, már csak üres tálcák fogadták. Nem csak ő, de a fellépő táncosok is éhen maradtak. ? Sajnos jól ismerjük ezt a bandát, de nem tehetünk semmit ellenük! ? mondta kérdésemre Szarvas Zsuzsanna. ? Talán meg kéne fordítani a sorrendet! Előbb a díszvendéget, a szervezőket és a fellépőket kéne a fogadásra beengedni, s csak ha már ők jóllaktak, mehetnének be a hívatlan látogatók! ? javasoltam a főigazgató-helyettes asszonynak.

A május 5-én, vasárnapig látogatható kiállítás megnyitóján Lantai József fényképezett, de vannak képeink másoktól is. Az Észt konyha című fénykép az Észt konyha című szakácskönyv hátsó borítójáról való. A kép egy gyerek szülinapi zsúrján készült, melynek az észt népviselet volt a témája. Mindenki észt népviseletbe öltözött, hagyományos népi játékokat játszottak és népi ételeket ettek. A fénykép nagyszerűen illusztrálja, hogyan kerül ma használatba a hagyományos népviselet ? Jaan Heinmaa fényképész.

Toyota: A muhui mintás autó ötlete az IQ dizájnpályázaton született 2010-ben. A kocsit egy bemutató keretében, egy különleges performanszon muhui mintás matricákkal díszítették. A résztvevők között az autó használati jogát sorsolták ki. A szerencsés nyertes három hónapig járhatta Észtországot vele. Az út során nagyon pozitív fogadtatásban volt része. Az emberek a kocsi után fordultak és közelebb jöttek, hogy megcsodálják. A nyertes szerint az autó mindig jó kedvet keltett és mosolyt csalt az arcokra. Mivel egy rövid távú projektről volt szó, így a matricák néhány hónap múlva lekerültek róla ? Toyota IQ.

Autóbusz: 2011-ben Tallinn volt Európa Kulturális Fővárosa. Ez különleges alkalmat kínált az észteknek arra, hogy az egész világgal megismertessék Észtországot és annak sokoldalú népi örökségét. Tallinn város és a Tallinni Autóbusz Vállalat vezetősége arra keresett ötleteket, hogyan lehetne népszerűsíteni a közösségi közlekedést Tallinnban. Így született meg a népi motívumokkal díszített buszok projektje, melynek keretében a legnagyobb tallinni tömegközlekedési cég tíz buszát népi mintákba öltöztették. A mintákat az Észt Nemzeti Múzeum digitalizált szőnyeggyűjteményéből választották ki, amelyet a szélesebb közönség valószínűleg csak kevéssé ismert.

A népviseleti mintákat már sokan látták, de hogy a szőnyeggyűjtemény is mennyi csodálatos kézimunkát rejt, az sokaknak biztosan meglepetésként szolgált. a buszoknak köszönhetően megnőtt az érdeklődés a múzeum gyűjteményei iránt, s az emberek is örültek a színesebb városképnek és a barátságosabb tömegközlekedésnek. Minden busz hátsó ajtajára változtatás nélküli formában került fel a múzeumi gyűjteményben megtalálható darabhoz tartozó cédula is, amelyből megtudhatták, hogy milyen mintáról is van szó, mikor, honnan és kinek a segítségével került a múzeumba, melyik gyűjteményből származik és ki találta ki. A buszokra észt közmondásokat, szólásokat is tettek. Ezek mindegyike a helyváltoztatással és a közösségben végzett cselekvésekkel volt kapcsolatos, vagyis a projektnek megfelelően a mai értelemben vett közösségi közlekedéshez kapcsolódott ? Tallinni Autóbusz Vállalat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kolonicsék nyertek | ZETApress

Szóljon hozzá!