ZETApress

hírportál

Terézvárosi légszennyezés

Az V. kerületi Aranytízben péntek délután megnyílthoz hasonló kiállítás nyílt ma délután 16 órakor a VI. kerületi Eötvös10 Kultúrház I. emeleti Galériájában az egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról.

A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának fontosságát mutatja be az önkormányzati képviselőknek és minden érdeklődőnek. A február közepéig látogatható kiállítást Simonffy Márta alpolgármester és Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese nyitotta meg. A kiállítás megrendezését a Terézvárosi Önkormányzat támogatta annak érdekében, hogy a helyi lakosság képet kapjon arról, milyen sokrétű feladat a szállópor-szennyezés visszaszorítása, és a lakosság mit tehet ennek érdekében.

Ilyen lehetőség a tömegközlekedés és kerékpár használata az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. A magas energiaárak ellenére pazarló energiafelhasználást a szigetelések és a fűtőberendezések korszerűsítésével, az időjárástól függő, a túlfűtést elkerülő szabályozással lehet elérni. 2013-at az Európai Unió a Levegő Évének nyilvánította. Ez is mutatja, hogy mennyire fontos a levegő jó minősége, de azt is jelzi, hogy e téren még rengeteg teendőnk van.

A válság hatására érezhetően csökkent a gépkocsik futásteljesítménye, és ezáltal a levegő minősége is javult. Érdemes megismerkednünk a levegő minőségét leginkább rontó szennyezésekkel és a szennyezések elkerülésének lehetőségeivel, hogy hosszú távon javuljon a levegő minősége. Ezt szolgálja a kiállítás is, melyre a szervezők szeretettel várják nemcsak az egészséget fontosnak tartó felnőtt lakosságot, hanem a tanulóifjúságot is. Előzetes időpont egyeztetés alapján a Levegő Munkacsoport szakértői az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér I. emeleti Galériájában interaktív foglalkozásokat tartanak az iskoláknak. A PM10-ről a Levegő Munkacsoport honlapján idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!