ZETApress

hírportál

Visszalépett az egyik jelölt

Mécs Miklós lemondott az Aviva Képzőművészeti Díj jelöltségéről. A Műcsarnokban megtartott szerda esti beszélgetésen Készman József művészettörténész jelöltje: Mécs Miklós, egy rögtönzött akció ? az Enyingi Képzőművészek ?gyengeség-demonstrációja? ? keretében átnyújtott egy kézzel írt levelet. Ebben tájékoztatta a jelölő kuratóriumot és a díj alapítóját arról, hogy nem fogadja el jelölését a díjra, mert ezt a kínos ?pónilóverseny-helyzetet? más idegrendszerre találták ki.

Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója az eset kapcsán lényegesnek tartja hangsúlyozni, hogy az Aviva Képzőművészeti-díj komoly szakmai elismerés, amellyel fiatal művészek eddigi életművét kívánják díjazni. Fontos kiemelni, hogy a kurátorok által választott művészek nem egy pályamű, hanem munkásságuk egésze alapján kerületek jelölésre.

A díjjal járó jelentős összeg ? mint korábban megírtuk ? nem támogatás, hanem elismerés, amely a kuratórium által kiválasztott művész jövőbeli sikereit, elismertségét kívánja előmozdítani, egyúttal a hazai kortárs képzőművészet egészét megmozgatni. A díjhoz kapcsolódó, szeptember első heteiben megrendezésre kerülő nagyszabású tárlat lehetőséget teremt arra, hogy az Aviva-díjra jelölt hat művész a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson.

Készman József jelölő kurátor egy héten belül új jelöltet állít, hiszen a díj alapszabálya szerint hat művész közül választ a kuratórium. Az Aviva Képzőművészeti-díjról további információk itt olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A közönség Emesére szavazott | ZETApress

Szóljon hozzá!