ZETApress

hírportál

Szálló por a Belvárosban

A részecskeszennyeződés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt kora délután kiállítás az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban, melyet Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere és Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse nyitott meg.

Puskás alpolgármester arról beszélt, hogy a Ferenciek terének tavaly ősszel megkezdett és 2014 tavaszára elkészülő átalakítása után csökkenni fog a terület légszennyezettsége, hiszen jóval kevesebb autó fog a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon közlekedni. A Kecskeméti utcán bevezetett forgalomcsillapításnak máris érezhető hatása van a környéken élőkre és az arra sétálókra.

A kiállítást rendező levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának fontosságát mutatja be az önkormányzati képviselőknek és minden érdeklődőnek, annak érdekében, hogy elősegítsék a program végrehajtását. Az A10 Átriumban január 31-én, csütörtökig látható kiállítás témája: a szállópor (PM10) elleni küzdelem lehetőségei. A tablókat tavaly ősszel már az A38 Hajón is bemutatták az érdeklődőknek.

A PM10 olyan apró részecske, amely főleg a közlekedésből, a fűtésből, egyéb égetésből és az iparból származik. Becslések szerint a PM10-szennyezés miatt Magyarországon évente mintegy 16 ezer ember hal meg idő előtt, és több mint tízmillió napot töltenek el betegen. A Levegő Munkacsoport hosszú évek óta követeli a légszennyezés csökkentését és számos javaslatot dolgozott ki ennek elérésére. Ezek a javaslatok jelentek meg a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjáról szóló 1330/2001. (X.12.) számú kormányhatározatban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Terézvárosi légszennyezés | ZETApress

Szóljon hozzá!