ZETApress

hírportál

Pro Régió a Ludovikában

A Pro Régió ma délelőtt mutatta be múzeumi projektjét. A Ludovika téri Magyar Természettudományi Múzeumban (MTTM) szervezett látogatáson megismerhettük hazánk élővilágának sokszínűségét, Földünk mélyének kincseit.

Matskási István, az MTTM főigazgatója köszöntője után Medzihradszky Zsófia, az MTTM Ismeretterjesztési Tudásközpontjának igazgatója bemutatja, hogyan készültek a kiállítások. Közösen megtekintettük a bemutatókat, köztük a tudományos szenzációként számon tartott, Magyarországon az utóbbi évtizedben előkerült dinoszaurusz-maradványokat, élethű rekonstrukciójukat, hajdani életterüket.

Az interaktív projektlátogatás során megtapasztalhattuk az Új Széchenyi Terv keretei között megvalósult fejlesztés értékét; hasznos információkat kaptunk a tavaly lezárult projekt utóéletéről, a múzeumlátogatók visszajelzéseiről. Az Új Széchenyi Terv keretében 2011 végén zárult fejlesztés A Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés (KMOP-2009-3.1.1/A/B/C) című 2009-es pályázati felhívás keretében került benyújtásra.

A pályázati felhívás fő célja a turisták igényeinek megfelelő színvonalú turisztikai termékek kialakítása, ennek eredményeként az attrakciók látogatottságának és jövedelemtermelő képességének növelése, valamint a szezonalitás mérséklése volt. A Magyar Természettudományi Múzeum célja a projekttel az interaktív, a felfedezés élményének megszerzésére ösztönző, azt lehetővé tevő kiállítások megrendezése és üzemeltetése volt. Ezen felül a Természetrajzi Műhelyhez, valamint a projekt révén megvalósuló kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A kiállítások elkészítésénél fontosnak tartották az önálló ?kutatás? lehetőségét, saját élmény megszerzését az egyéni látogatók számára; mindehhez modern tudományos eszközöket (mikroszkópok) és gyűjteményi anyagokat biztosítanak. Kézbe vehető természet, interaktív kiállítások, saját élmények a Föld történetéből és a Kárpát-medence természeti kincseiből a Magyar Természettudományi Múzeumban ? volt a beruházás mottója. A 220 millió forint összköltségű projekt keretében ? melyből 198 millió forint Európai uniós támogatás ? összesen öt attrakció valósult meg.

A megvalósult három bemutató, kiállítás a Lovarda földszintjén: Titkok a föld alatt ? Kiállítás az MTM Ásvány- és Kőzettárának gyűjteményeiből című interaktív kiállítás; Eltűnt világok ? A dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállítás; Természetismereti Műhely. A Lovarda Galériaszintjén két kiállítás valósult meg: Az élet bárkája című kiállítás és a Sokszínű élet ? Felfedező úton Magyarország tájain című interaktív kiállítás.

Az épület akadálymentesen megközelíthető, a mozgásukban korlátozottak számára a kiállítások és foglalkoztatók látogathatósága megoldott, a Természet rajzi Műhelyben található tárgyak a vakok és gyengén-látók részére hozzáférhetőek. A kiállításokon belül jól látható, logikusan követhető útvonal van kijelölve. A projekt helyszínéül szolgáló épületben és a kiállításokban pihenőhelyek kerültek kialakításra, a kiállítások magyar?angol nyelvűek.

Az év múzeuma 2011 kitüntetést a Magyar Természettudományi Múzeum nyerte a gyűjtemények sokoldalú fejlesztéséért és hasznosításáért, a közérthető, korszerű, komplex természettudományos látásmód elterjesztéséért. A projekten keresztül véghezvitt fejlesztés az interaktív bemutatási módszerek múzeumokba való integrálódásának szükségességét szolgálja, ami a XXI. század elvárása a múzeumoktól. Mindezek által a Múzeum kiemelten a gyermekcsoportokat és a családokat célozza meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Szóljon hozzá!