ZETApress

hírportál

Kijárat a Műcsarnokban

Banksyt, az ismeretlen személyazonosságú alkotót ma már annak sem kell bemutatni, aki nem járatos a street art világában, hiszen a stenciles graffitisból világszerte ismert politikai aktivista lett. A bristoli művész nem véletlen él inkognitóban: művei hiába világhírűek, a graffitizést a törvény bünteti, ráadásul alkotásai társadalom-, és nem ritkán kormány-kritikusak is, és nem is korlátozódnak kizárólag Nagy-Britanniára.

2010-ben Sundance Filmfesztiválon mutatták be Banksy első ?dokumentumfilmjét?, az Exit Through The Gift Shopot (Kijárat az ajándékbolton át), melyet ?a világ első street art katasztrófafilmjeként? tartanak számon. A filmet ‒ számos egyéb díj mellett ‒ 2011-ben Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték. Magyarországon először a Műcsarnok mutatta be eredeti nyelven, magyar felirattal, melyet a tegnapi sajtóvetítésen láttuk. Tervbe vették a film DVD forgalmazását is.

Az eseményre a magyar urban art és underground szcénát is bevonva épült fel a tér, így különleges környezetben kerül sor a vetítésekre. A bemutató környezetének kialakításában közreműködő 17 street art művész és alkotócsoport: Basky csoport, DirtyDan, Dorkja, DuplexG, flow deco, Diktátor, Halr, infopapa, Liberthi, Miss KK, Olaj, Oliver Arthur, Riez József, void, Vokha.

A kiállítótérbe, ahol Banksy-t és a street art műfaját bemutató több dokumentumfilmet és képanyagot is láthatnak a nézők, most a közönség elől mindeddig elzárt tereken keresztül lehet eljutni. A 2013. január 20-ig tartó eseményhez számos kísérőprogram kapcsolódik majd: előadások, vetítések, zenei rendezvények. Az eseménysorozatra ‒ a Gabo Kiadó gondozásában ‒ magyarul is megjelenik Banksy: Wall and Piece című albuma, A fal adja a másikat címmel, amely tegnaptól megvásárolható a Műcsarnok Art Boxban.

Szóljon hozzá!