ZETApress

hírportál

Városligeti Játékország

A bakelit Pobjedától a holdautón keresztül a bűvös kockáig ? a magyar játékgyártás 1945-1989-közötti történetét mutatja be a Játékország című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat a játékokon keresztül a korszak gazdaságirányítási rendszerébe és az ipari termelés sajátosságaiba is bepillantást ad.

A kiállítást ? melyben bakelit Pobjeda, Mikrolin vasút, JAVA építőjáték és a hatpályás Elektromobil 2013. június 19-ig látható ? Dolák-Saly Róbert nyitotta meg. A játékokon keresztül bepillantást kapunk az egykori szocialista tervgazdaság ipari- és gazdasági szerkezetébe. A kiállítás több száz eredeti magyar játékot mutat be, olyanokat, amelyek gyártását sikereik ellenére megszüntették, olyanokat, amelyek soha nem voltak népszerűek és olyanokat, amelyeket fél évszázada gyártanak és a mai játékboltok polcain is megtalálhatók.

A mindmáig népszerű retró játékokon felül olyan egyedi ritkaságok is megcsodálhatók, mint az Ikarus 630-ast mintázó Elektróbusz egyetlen fellelhető prototípusa, a 0-ás méretarányú Kandó-villanymozdony tanulmányterve, illetve azok az eredeti műszaki rajzok, amelyek alapján a legnagyobb hazai játékgyártó vállalat, az egykori Lemezárugyár népszerű játékait gyártották. A kiállított több mint 300 játék között láthatók prototípusok, filléres trafikáruk, illetve olyan játékok, amelyek évtizedeken keresztül minden gyerekszobában megtalálhatók voltak, valamint olyanok, amelyek 50 éve népszerűek és a mai napig kaphatók. Sok közülük működés közben látható.

A kiállításban felelevenítenek egy ?70-es évek végi panel lakásbelsőt, a korra jellemző játékokkal, illetve egy 1950-es éveket idéző játéktervező irodát, ahol az ideológiai szempontok alapján tervezték az új játékokat. A játékok ? hasonlóan szinte minden magyar termékhez ? 1945 és 1989 között jellemzően három szektorban, az állami vállalatoknál, az ipari termelőszövetkezeteknél (az ötéves tervek előirányzatai szerint), illetve a maszekoknál, a sokszor tűrt, néha támogatott kisiparosoknál készültek. Így a játékokon keresztül bepillantást kapunk az egykori magyarországi szocialista tervgazdaság ipari- és gazdasági szerkezetébe is. A kiállításhoz jelentős mértékben hozzájárultak a magángyűjtők, akik gyűjteményük féltett kincseit bocsájtották a múzeum rendelkezésére.

Szóljon hozzá!