ZETApress

hírportál

Nyári vásár a Műcsarnokban

Három újabb fontos kortárs művészeti vásár képviselője érkezik május végén Budapestre a kortárs művészeti galériák nemzetközi művészeti vásárokon való szereplését ösztönző VISITORS PROGRAM keretében ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az Európa fővárosában, Brüsszelben rendezett Art Brussels, noha az egyik legidősebb kortárs művészeti vásár, innovatív projektjeiről, friss szelleméről, nemzetközi hangulatáról és, nem utolsó sorban, a helyi műgyűjtés, műpártolás hagyományának ápolásáról, a tájékozott, szenvedélyes műgyűjtőkről vált népszerűvé. A szintén az elsők között alapított, immár 36. alkalommal megrendezésre kerülő párizsi FIAC (Foire Internationale d?Art Contemporain) modern és kortárs művészetet egyaránt képviselő vásár, melynek helyszíne a Grand Palais, a kísérletező szellemű galériákat bemutató Cour Carrée Louvre és a monumentális szobrokat, installációkat befogadó Jardin des Tuileries. A jövőre mindössze negyedik alkalommal kiállító Art Dubai a nyugati és a keleti régiót ötvöző, nagyreményű kortárs művészeti vásár, amely a világ egyik legintenzívebben fejlődő térségében, a kulturális beruházásokat, műkereskedelmi lehetőségeket illetően is nagyon ígéretes Perzsa öbölben nyitott fórumot.

A Bagyó Anna művészeti konzultáns kezdeményezésére tavaly októberben, a Reneszánsz Év ? 2008 keretében útjára indult VISITORS program keretében a világ legjelentősebb kortárs művészeti vásárainak képviselőit látjuk vendégül Magyarországon június végéig. Az idelátogató művészeti igazgatók/kurátorok ? a számukra szervezett program során ? kortárs művészeti galériákat és intézményeket látogatnak, és találkoznak a magyar kortárs művészeti szakma képviselőivel.

A nemzetközi és a magyar művészeti szakma közötti kapcsolatfelvétel támogatásával a VISITORS PROGRAM célja, hogy elősegítse a kortárs galériák és az általuk képviselt művészek megjelenését azokon a rangos, a nemzetközi művészet és műkereskedelem színe-javát képviselő, igen kompetitív vásárokon, amelyeken magyar résztvevők eddig egyáltalán nem vagy csak elenyésző számban voltak jelen.

A VISITORS PROGRAM májusban érkező vendégei

A brüsszeli Art Brussels: Karen Renders & Marleen Palmaers, május 24-től 27-ig, a párizsi FIAC: Jennifer Flay, május 27-től 29-ig és a dubai Art Dubai: John Martin szintén május 27-től 29-ig. A VISITORS PROGRAM támogatói: a Reneszánsz Év ? 2008, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. Közreműködő partner a Műcsarnok.

Szóljon hozzá!