ZETApress

hírportál

Másik Magyarország a Műcsarnokban

Bukta Imre: Másik Magyarország című tematikus kiállítása új installációkra és táblaképekre épül, melyekhez szerves módon illeszkednek az életmű korábbi emblematikus darabjai. Az alkotások meghatározó témája a hagyomány átalakulása, a természet elidegenedése, az épített örökség enyészete és az erkölcsi értékek válsága.

A társadalom peremén élő emberek mindennapos, nemegyszer kétségbeesett küzdelme egyéni boldogulásukért. Bukta művészeti eszköztárában ugyanúgy találhatók jól beazonosítható, figuratív festészeti és grafikai motívumok, mint applikált tárgyak: betakarított termény, tök, kukoricaszár, farönk vagy éppen a favágáshoz használt láncfűrész, disznóvágó kés, elnyűtt konyhaasztal. Míg a régebben készült, fanyar irónia által uralt, jórészt konceptualista munkák szorosan kapcsolódnak a föld, a mezőgazdaság világához, az új alkotásokban egy olyan erős egzisztencialista alapállás érhető tetten, amely általánosabb érvénnyel jelenít meg sorskérdéseket.

Ettől aligha független, hogy Bukta Imre művészetében felerősödött a melankolikus látásmód és a szakrális jelleg. Új képein gyakorta élénk színekből építi fel a valóság szilánkokra és buborékokra szétdarabolódó fiktív látványait, ilyenformán sok-perspektívájú, bonyolult szerkezetű, mégis egyértelmű jelentést hordozó műveket hozva létre. Hasonlóképpen a valóságosnak szimulált terekbe helyezett videóinstallációi is egyre poétikusabbak: a filmi képsorok közérthető nyelvén szólnak az élet banális vagy éppen végső, nagy kérdéseiről.

Több mint másfél éves előkészítést követően nyílt meg tegnap este a népszerű Mi a magyar? ? után az idei esztendő másik legnagyobb érdeklődéssel várt hazai tárlata, a Mezőszemerén élő Bukta Imre kiállítása a Műcsarnokban. A neves művész négy új nagyszabású hely-specifikus installációja is bekerült a patinás kiállítótermekbe, de Bukta korábbról jól ismert, nagyhatású installatív munkái közül is többet felépítettek a szakemberek. Ezek mellett csaknem száz kép is megtekinthető a kiállításon. A Másik Magyarország című tárlat a művész eddigi legnagyobb hazai kiállítása. A 2013. február 10-ig látható tárlathoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik. Rögtön ma 13 órától Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora vezeti végig az érdeklődőket, majd jövő vasárnap 15 órától Csík János, a Csík-zenekar prímása és Barcza Zsolt tangóharmonikás tartanak rendhagyó zenés tárlatvezetést.

Bukta Imre (1952) Munkácsy-díjas, érdemes művész szülőfalujában, Mezőszemerén, majd Leninvárosban (a mai Tiszaújvárosban) kezdte pályáját, de hamar Szentendrére került, ahol bekapcsolódott a Vajda Lajos Stúdió munkájába. Budapesten 1978-ban rendezte első kiállítását ? azóta folyamatosan jelen van hazai és külföldi tárlatokon. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén ? több más neves művészeti seregszemle mellett ?, részt vett a párizsi és a Sao Paulo-i biennálén is. Művei számos külföldi és hazai közgyűjteményben megtalálhatóak. Retrospektív kiállítását 2008-ban a debreceni MODEM-ben rendezték meg. Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. Tanít az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékén és a budapesti Képzőművészeti Egyetemen.

Szóljon hozzá!