ZETApress

hírportál

Art Market a Millenárison

November 8-11-én, jövő csütörtöktől vasárnapig kerül megrendezésre Közép- és Kelet-Európa egyetlen kortárs képzőművészeti vására, az Art Market Budapest 2012 a budai Millenárison ? tudtuk meg délelőtt a november 7-én este 7-kor nyíló tárlat sajtótájékoztatóján. Fotóink Lantai József felvételei.

A vásár iránt immáron második alkalommal hatalmas érdeklődés volt a kiállító galériák között, ezért idén megnövekedett területen várjuk az érdeklődő közönséget szakmai, zenei és más kiegészítő programokkal ? mondta el délelőtt Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Art Magazin alapító-kiadója, az Art Market Budapest Szakmai Testületének tagja, György Péter, a Millenáris fejlesztési- és programigazgatója, Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója és Martos Gábor, a Múzeum Café főszerkesztője, az Art Market Budapest 2012 Inside Art szakmai programjának szervezője.

Az Art Market Budapest 2012-ben egyik kiemelt témájaként a művészeti világ jelentős figyelme által kísért jelenség, a kolozsvári művészeti szcéna és ezen belül az úgynevezett Kolozsvári iskola és annak szélesebb környezete, illetve kelet-európai gyökerei és kapcsolódási pontjai bemutatására vállalkozik úgy, ahogy azt a közönség eddig máshol még nem láthatta.

A vásár helyszínére szervezett tematikus kiállítás mellett a galériák standjain, a szakmai beszélgetéseken és a komplex program más elemei keretében a vásár vendégei az alkotások megismerésén túl akár személyesen is találkozhatnak az erdélyi művészekkel és az őket képviselő galériákkal. A vásáron önálló standdal vesz részt többek között a nemzetközi művészeti világban a Kolozsvári iskola legautentikusabb képviselőjeként híressé vált PLAN B galéria is.

A kolozsvári alkotókat a nemzetközi művészeti világ olyan kelet-európai művészekként ismeri, akik festészetükben az elnyomó politikai rendszert és annak hagyatékát, a személyes és kollektív mítoszok lerombolásának témáját dolgozzák fel, konceptuális művészetükben társadalomkritikus üzeneteket fogalmaznak meg. Közülük néhányan ma már jelentős nyugat-európai és amerikai galériákkal dolgoznak együtt, alkotásaik az elmúlt években sikerrel kerültek be a világ számos fontos művészeti gyűjteményébe. Kolozsvár kortárs képzőművészeti életének ők éppúgy alkotóelemei, mint a ma még nemzetközileg ismeretlen, de gyakran a már híressé vált művészekhez hasonló képességű alkotók, köztük nemcsak festők, hanem más művészeti ágak képviselői is.

Az Art Market Budapest vásárnak otthont adó, a Kolozsvárral számos történelmi, társadalmi és kulturális közösséget mutató Budapest különlegesen alkalmas helyszín a Kolozsvári iskola és az ahhoz kapcsolható kelet-európai alkotók bemutatására. A galériák, művészeti intézmények és gyűjtők együttműködése mellett olyan nemzetközi tanácsadók részvétele biztosítja a program színvonalát és sikerét, mint egyebek mellett Jane Neal, az ismert angol műkritikus és kurátor, illetve Nicola Trezzi, a Prágai Biennálé kurátora, a Flash Art szerkesztője. A program művészeti vezetője Vékony Délia művészettörténész, az International Business School Művészetmenedzsment Tanszékének előadója.

A művészeti vásáron résztvevő közép-kelet-európai és nyugati galériák nemcsak közvetlenül reprezentálják a kolozsvári és velük művészeti, kulturális rokonságot mutató helyi művészeket, hanem a román és más galériák kiállítási anyaga különlegesen releváns környezetbe is helyezi a kolozsvári művészek alkotásait.

Az Art Market Budapest kurátori válogatás formájában önálló kiállítást szentel a kolozsvári művészeti szcéna és a Kolozsvári iskola művészei bemutatásának. A kiállítás közvetlen szakértői benyomásokra, a helyszíni bejárásokon szerzett tapasztalatokra építve mutatja be a kolozsvári művészeti élet központjául szolgáló Ecsetgyár művészeit is. Így a kolozsvári és velük alkotói rokonságot mutató más kelet-európai művészekkel eddig sokak számára ismeretlen, a megszokottól eltérő helyi kontextusban ismerkedhetünk meg, amire nem adódik lehetőségünk, amikor a művészek alkotásait különböző nemzetközi galériákban vagy más vásárokon látjuk.

A vásár Inside Art néven szervezett, művészeti-szakmai előadásokból, művészinterjúkból, kerekasztal-beszélgetésekből, könyvbemutatókból álló programjában nemzetközi szakemberek nyilvános szimpózium keretében vizsgálják meg a kolozsvári jelenséget. A szakértők arra a kérdésre is keresik a választ, hogy valójában művészeti kategóriaként értékelhető-e a Kolozsvári iskola, vagy csupán műkritikai, műkereskedelmi márkáról van szó. Talán az is kiderül, hogy mi a kolozsváriak nemzetközi sikereinek titka. A vásár idején Budapest számos helyszínén létrejövő művészeti fesztivál kiállításain és eseményein is szerephez jutnak a témához kapcsolódó kelet-európai művészek.

Az Art Market Budapest 2012-ben egyik kiemelt művészeti témájaként a zsidó identitáshoz és történelemhez kapcsolódó kortárs vizuális művészeti reflexiókat, a zsidó kultúrának a képző- és fotóművészetre gyakorolt hatását igyekszik több aspektusból megvizsgálni és bemutatni. A kelet-európai zsidóság gazdag művészeti tradíció közismertek, olyan képviselői tették világhírűvé, mint az orosz Marc Chagall, a litván Chaim Soutine, a lett Mark Rothko, a román Saul Steinberg, a magyar fotósok, André Kertész, Munkácsi Márton, Robert Capa, a Bauhaus egyik legfontosabb alakja, Moholy-Nagy László és számos további meghatározó jelentőségű alkotó.

Az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásárnak otthont adó magyar fővárosban él Európa egyik legaktívabb és legjelentősebb, százezres népességű zsidó közössége. A budapesti zsidó negyed történelmi emlékhelyei és Európa legnagyobb zsinagógája a város kulturális fejlődését is jelentősen befolyásoló hagyományokról tanúskodnak.

A programnak különleges aktualitást ad, hogy 2012-ben a száz éve született embermentő svéd diplomatára, Raoul Wallenbergre emlékezik a világ, aki budapesti állomáshelyén életét kockáztatva zsidók ezreit mentette meg a haláltól. Az Art Market Budapest zsidó tematikájú programja számos elemre épül.

Kiemelt szerepet kap a vásár helyszínén és időpontjában bemutatásra kerülő különleges kiállítás, amely a budapesti 2B Galéria Waldsee 1944 című programjára épül. A kiállítás létrehozásában a New York-i Hebrew Union College, az Alma-on-Dobbin Alapítvány, valamint számos kelet-európai és a régión kívüli művész és galéria működik közre. A programot kialakító kurátorok az alkotók aktív hozzájárulására építenek. A kiindulópontot a Magyar Zsidó Levéltárban őrzött, Auschwitzból küldött tábori levelezőlapok adják: az elhurcolt zsidó foglyokkal haláluk előtt az őrök levelezőlapokat írattak, amelyekben a rokonoknak szerencsés megérkezésükről és ideális körülményekről számoltak be. A feladás helyére azonban Auschwitz helyett Waldsee került. A levelek célja a még otthon levő címzettek megnyugtatása, rövidesen bekövetkezett deportálásuk előkészítése volt.

A kurátorok saját fiktív Waldsee képeslapjaik elkészítésére kérték és kérik fel a művészeket, amelyeket az alkotók személyes történetekkel, szövegekkel egészítenek ki. A program kezdete óta az eredetileg felkért kelet-európai művészekhez már a mai napig is számos további alkotó csatlakozott (köztük például William Kentridge, Sylvia Plachy és fia, a színészként ismert Adrian Brody).

A vásár november 7-i megnyitásáig a Waldsee-kollekció tovább bővül elsősorban a program kurátorai által a vásáron kiállító galériák művészei közül kiválasztott alkotók felkérése által. A kibővített kiállítási anyag bemutatására az Art Market Budapest 2012 keretében kerül sor. A vásár Inside Art néven szervezett művészeti-szakmai programjában nemzetközi szakemberek nyilvános szimpózium keretében arra a kérdésre keresik a választ, hogy van-e relevanciája a zsidó származásnak a XXI. századi kortárs alkotóművészetben.

A vásár idején Budapest számos helyszínén létrejövő művészeti fesztivál kiállításain és eseményein is kiemelt szerepet kap a zsidó kapcsolódású kortárs képzőművészet. A szervezők a vásárra érkező vendégek számára Budapest zsidó kulturális és történeti helyszíneit és emlékhelyeit bemutató programot alakítanak ki. A program művészeti igazgatója Böröcz László, a 2B Galéria vezetője.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Művészek a Millenárison | ZETApress

Szóljon hozzá!