ZETApress

hírportál

Repüléstörténet az Europarkban

Délután megnyílt a repüléstörténeti kiállítás az Europark Bevásárlóközpontban. Az október 28-án, vasárnapig látogatható ingyenes repüléstörténeti tárlat az ég meghódításának állomásait mutatja be, a repülés megszületésétől a jövőben várható fejlesztésekig.

A repülés világa megannyi csodát rejt, melyek felfedezése izgalmas, érdekes kaland ? mondta Czigány Ildikó, hazánk első pilótanője, aki Gajda Péterrel, Kispest polgármesterével, és Schönhauer Andrea centervezetővel ünnepélyes keretek között nyitotta meg a kiállítást. Utána a kiállítási tárgyakat is kipróbálhattuk, így kicsik és nagyok egyaránt beléphettek a repülés csodálatos világába. Közel három héten át lesz nyitva az Europark Bevásárlóközpont új, ingyenes, interaktív kiállítása, mely a repülés kulisszái mögé vezeti be a látogatókat. Az Europarkban felépített interaktív szigetek mellett a bevásárlóközpont légterében repülőgép makettek lebegnek, így téve még látványosabbá az élményt.

Kipróbálható eszközök:

Felhajtóerő-mérő, melyből kiderül, hogy lábmeghajtással a felemelkedéshez szükséges erő hány százalékát tudjuk produkálni. Félbevágott vitorlázó repülőbe, motoros sportrepülőgépbe, repülőgép orrba igazi katapultba lehet beleülni és fényképeket készíteni. Csillagmotor és más igazi repülőgép alkatrészek makettjei láthatóak, amelyek több repülőgép típusban is működtek, működnek. Egy valódi repülőgép törzsébe berendezett kiállítás a repüléshez kapcsolódó magyar sajátosságokat mutatja be. Október 28-ig mindenkit várnak a fedélzeten!

A megnyitó utolsó mozzanataként Istenes Bence, az RTL Klub riportere öt kérdést tett fel a vendégeknek, s mindegyik jó válasz két-két ajándékkönyvet kapott. Egyik könyv Szűcs József: Near Miss ? 33 szerencsés repülőesemény című műve, a másik a Repülés ? Kérdések és válaszok a repülés történetéből című információs füzet volt. Az első kérdésre a nyereménykönyvekért rögvest lecsaptam, de a többi négyet is könnyen megfejtették a többiek.

Az első kérdésre ? Mi a katapult? ? elmondtam, hogy a repülőgép meghibásodása esetén az lövi ki a pilótát. A 2. kérdés: Mi a felhajtóerő-mérő? ? A választ erre a kipróbálható eszközök között már megírtam. A 3. kérdés: Honnan kapta nevét a csillagmotor? ? Válasz: Az alakjáról. A 4. kérdés: Idősebb Rubik Ernő a Góbé vitorlázógépet találta fel, de mit alkotott meg a fia? ? Válasz: A Rubik-kockát. Az 5. kérdés: Hány repülőmakett lóg a plafonról? ? A jó válasz erre az öt volt.

Az Europark

1997-ben nyitott, mint a harmadik klasszikus, modern bevásárlóközpont Budapesten. Az Europark nevéhez fűződik több olyan nagy nemzetközi kereskedelmi lánc Magyarországra hozatala, mint például a Média Markt vagy a Hervis, melyek a bevásárlóközpontban történt bemutatkozásuk óta is piacvezetők ágazatukban. Az Europark 25 ezer négyzetméteres, kétszintes bevásárlóközpont, 62 bérlővel, ezer parkolóval, évi hétmillió vásárlóval. Centermanagement tevékenysége a bérbeadást, üzemeltetést, marketing területeket fogja át. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének tagja, több nemzetközi és hazai szakmai díjban, elismerésben részesült. Az Europark Bevásárlóközpont, a SPAR EUROPEAN SHOPPINGCENTER (SES) tagja.

A SES

A Spar European Shopping Center GmbH (SES) a Spar Ausztria csoport egy vállalata, és a nagy területű ingatlanok üzemeltetéséért felel a konszernen belül. A SES Shopping-Center feladati közé tartozik továbbá a kül- és belföldi bevásárlóközpont projektek fejlesztése és megvalósítása. A cég jelenleg 20 nagy területű bevásárlóközpontot üzemeltet Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában, Magyarországon és Csehországban. A SES Shopping Center vállalatot 2007 júliusában alapították, és a csoporthoz tartozik, többek között a 2007-ben a világ legjobb bevásárlóközpontjává választott EUROPARK Salzburg, valamint a 2008-ban a világ leginnovatívabb bevásárlóközpontja címet elnyerő ATRIO Villach.

Szóljon hozzá!