ZETApress

hírportál

Friss 2012 a KogArtban

Huszonhat magyar és svájci fiatal képzőművész éves kiállítása tegnap este nyílt meg az Andrássy úti KogArt Házban. A Friss 2012 kiállítás október 14-ig tekinthető meg.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg a Frisst, és a válogatás arra törekszik, hogy egyre szélesebb körben vizsgálja a pályakezdő, fiatal alkotók művészetét, azokat a stiláris és tematikai tendenciákat, amelyek leginkább jellemzik ezt a generációt ? mondta Szabó Noémi, a tárlat társkurátora. Kurátortársával, Mészáros Zsolttal az empátia, a nem verbális kommunikáció felfogásának és értelmezésének képessége, valamint a manipuláció, a mesterkedés, a befolyásolás, az őszinteség hiánya témakörében állította össze a kiállítás anyagát. ? Olyan problémákra adott válaszokat gyűjtöttünk össze, amelyek korjelentésnek is felfoghatók. Azt vizsgáltuk, hogyan nyilvánul meg a 30 év alatti művészek munkáiban ez a két fogalom ? fejtette ki Szabó Noémi.

A hagyományokhoz híven a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott vagy diploma előtt álló művészek alkotásaiból válogatták az anyagot. Második éve külföldi meghívottak is részt vesznek az éves kiállításon, tavaly a bukaresti művészeti egyetemről, idén a svájci Zürcher Hochschule der Künste végzős hallgatói közül heten ? köztük két magyar hallgató ? mutatkozott be. A műfajilag sokszínű tárlaton huszonhat művész festményei, installációi, videó munkái és térbe helyezett objektjei láthatók. A kurátor példaként megemlítette Kocsi Olga installációját, ami egy biedermeier szekrényből átalakított gyóntatófülke, amelyben videó pereg.

A megnyitón ? amelyen Beat Kaufmann, a svájci nagykövetség követtanácsosa mondott beszédet ? performanszok voltak, ezekről videók készültek és a kiállítás ideje alatt ezeket is meg lehet nézni. A hagyományokhoz híven az október 12-i finisszázson adják át a Kogart-díjat, amely egy évig havi százezer forint támogatást nyújt a kiválasztott fiatal művésznek, és átadják a Friss 2012 különdíjat is. A finisszázson kerekasztal-beszélgetést tartanak a fiatal képzőművészek helyzetéről és jövőbeli lehetőségeikről. Szabó Noémi és Mészáros Zsolt kurátor lesz a két moderátor, Iványi Brigitta és Hajdu István művészettörténész, Balogh Péter, az Amadeus Alapítvány vezetője, Rieder Gábor, a Flash Art magazin főszerkesztője és Lázár Eszter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára is részt vesz a beszélgetésen.

Szóljon hozzá!