ZETApress

hírportál

Mobilok Vízivárosban

Különleges, forgalomba soha nem került, illetve egyedi gyártású mobiltelefonok is láthatóak október végéig a Mobilmementók című időszaki kiállításon, mely ma délelőtt nyílt meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vízivárosi Öntödei Múzeumban. Megnyitotta Janovszki Tamás, az MMKM tudományos főigazgató-helyettese.

Az összesen 250 telefont felvonultató tárlaton a látogatók valószínűleg találkoznak egykori készülékeikkel ? felidézhetik, milyen volt az első mobiltelefonjuk ?, és végigkísérhetik azt a folyamatot, amely keretében a mobiltelefon drága, kevesek számára elérhető luxuscikkből előbb mindennapi használati tárggyá vált, majd ma már sok esetben a számítógépet, a fényképezőgépet, a könyvet és a zenelejátszót is magába olvasztó, sőt helyettünk tájékozódó multifunkcionális eszköz lett.

A kiállításon azonban sok olyan készülék is helyet kapott, amelyet soha nem láthatott még a nagyközönség, nemhogy bárki akár meg is vásárolhatta volna. A prototípusok, az új megoldások tesztelésére használt, ?ahogy sikerül? burkolattal ellátott készülékek, és a promóciós darabok, mint a Motorola első Magyarországon gyártott telefonja, most mind tudományos igénnyel feldolgozva kerülnek a nagyközönség elé.

A tárlat három fiatal magángyűjtő gyűjteményéből áll össze. Csernák Márton, Novák László és Szepes György ajánlották fel évek óta gyűjtött féltett kincseiket e kiállításhoz, amelyet természetesen az MMKM saját szakmai anyaga és gyűjteménye tesz teljessé. A fiatal magángyűjtők tulajdonában lévő készülékek közül kiemelkedik az idén húsz esztendős Nokia 1011-es, amely a legkorábbi, ma is használható Nokia, vagy a Benefon ESC, mely a legelső GPS-szel ellátott mobiltelefon.

Az Öntödei Múzeum 150 éves vízivárosi épületében az egyik legrégibb információtovábbító eszköz, a harang története mellett most a ?késői utód?, a mobiltelefon történetét is megismerhetik a látogatók. A tárlat helyszíne is különleges, hiszen a kamara kiállításnak a II. kerületi Víziváros közepén található Öntödei Múzeum (a Ganz gyár 150 éve épült és 1964-ig öntödeként funkcionáló eredeti épülete) ad otthont. Az Öntödei Múzeum, mint helyszín nem idegen a témától, hiszen állandó kiállításában látható haranggyűjteménye azon korokat idézi meg, amelyben a harang fontos információtovábbító eszköz volt. A múzeum csütörtöktől szombatig 10-től 14 óráig tart nyitva, előzetesen bejelentkező csoportokat egyéb időpontban is fogadnak.

Szóljon hozzá!