ZETApress

hírportál

Aj Vej-vej New Yorkban

Napjaink legbefolyásosabb kortárs képzőművésze, a kínai Aj Vej-vej New Yorkban töltött évei során keletkezett fotóiból nyílik kiállítás ma este 6-kor a Nagymező utcában, az idén száz éves Ernst Múzeumban! A New York 1983-1993 című tárlat október 21-én vasárnapig látogatható.

Aj Vej-vej (1957, Peking/Beijing) sokoldalú, konceptuális beállítottságú, a társadalmi viszonyokat kritikusan szemlélő művész, aki a legutóbbi években vált a kortárs képzőművészet világszerte legismertebb alkotójává. Építészként, konceptuális művészként, szobrászként, fényképészként, bloggerként, twitterező, interjúkat készítő, kultúrkritikát gyakorló művészként a kortárs témák és társadalmi problémák érzékeny megfigyelője; nagyszerű kommunikátor és kapcsolatépítő, aki élettel tölti meg a művészet szerepéről vallott elképzeléseinket.

Ai Weiwei New York-i tanulmányai, illetve ott-tartózkodása idején (1983-1993) több mint tízezer fotót készített saját magáról, a városról és lakóiról. Kezében kamerával valóságos megszállottként igyekezett dokumentálni a fontos vagy éppen nagyon is banális történéseket és karaktereket. Az egyszerű kisfilmes turista-fényképezőgéptől kezdve a polaroid technikáig számtalan eszközt és technikát használt képei elkészítéséhez.

A fotók kivételes perspektívából ragadják meg a ’80-as évek New Yorkjának történelmét, kultúráját és légkörét. A kiállításon bemutatott 227 fotót maga a művész válogatta archívumából. Koncepciójának alapgondolata egy olyan, képekből összeálló múzeumi installáció, amely személyes élményeit, gondolatait, korabeli attitűdjét tárja fel.

A délelőtt 11 órai sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatójának bevezetőjét követően Készman József, a Műcsarnok vezető kurátora a budapesti kiállítás létrejöttének körülményeiről, megszervezéséről beszélt. Alexander Ochs, a berlini múzeum igazgatója az Aj Vej-vejjel való együttműködés részleteibe avatta be a közönséget, majd Donáth Péter, a magyarhangya alapítója mesélt a világpremier előtt álló és általuk forgalmazott Ai Weiwei: Never Sorry című filmről, magyarországi bemutatójáról.

Október 18-tól látható Magyarországon az Aj Vej-vej mindennapjait bemutató dokumentumfilm, de a Műcsarnok és a magyarhangya már a premier előtt is több vetítést szervez Ai Weiwei: Never Sorry (2012) című 91 perces, feliratos amerikai dokumentumfilmre. Rendező: Alison Klayman. A film Ai Weiwei, az ismert kortárs kínai képzőművész mindennapjait követi nyomon. Ai Weiwei építész, szobrász, fényképész, konceptuális alkotó, emberi jogi aktivista blogger és óriási twitterező. Nem fél kritizálni a kínai kormányt, szembeszáll a jogsérelmekkel és küzd a művészet eszközeivel az elnyomás ellen.

Betekinthetünk a kulisszák mögé, hogyan születtek alkotásai, és hogy milyen nehézségekkel nézett szembe harcos magatartásáért. Őszinte és fontos film a függetlenségről, az egyén, illetve a közösség érdekeiről és a művészetről, mely 2012-ben Sundance-különdíjat kapott. Forgalmazza a magyarhangya. A sajtótájékoztató végén Lugosi Lugo László fotóművész Fotók fotós szemmel címmel tartott szakmai tárlatvezetést.

1 hozzászólás

  1. Hatalmas tömeg jelenlétében nyílt meg tegnap este a világhírű kínai képzőművész, Aj Vej-vej fotókiállítása az Ernst Múzeumban. Az ArtReview által tavaly a kortárs képzőművészet legbefolyásosabb személyének választott kínai művész 10 évig élt New Yorkban. Az itt készült több ezer fotóból maga választotta ki azt a 226 képet, amely október 21-ig látható a Nagymező utcai kiállítótérben. Aj Vej-vejt, aki a kínai hatóságok tiltása miatt nem lehetett jelen a megnyitón, európai galeristája, Alexander Ochs képviselte, aki tolmácsolta a művész üdvözletét a magyar közönségnek. Ezt követően Gothár Péter az eredetileg a Pekingi Filmakadémián diplomázott Aj Vej-vej fotóinak filmes vonatkozásait emelte ki megnyitóbeszédében.

    Nyitó tárlatvezetés lesz az Ernst Múzeumban, ünnepi tárlatvezetés pedig a Műcsarnokban ezen a hétvégén. A Műcsarnok hétfőn is nyitva tart! Augusztus 18-án, szombaton 16 órakor Készman József, a Műcsarnok vezető kurátora kalauzolja a látogatókat az Ernst múzeum tegnap megnyílt Aj Vej-vej: New York 1983-1993 című kiállításán. Augusztus 19-én, vasárnap 16 órakor Gulyás Gábor, a Mi a magyar? – című kiállítás kurátora, a Műcsarnok igazgatója vezeti körbe az érdeklődőket az 51 művész mintegy 150 munkáját bemutató tárlaton. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Műcsarnok augusztus 20-án, hétfőn nyitva tart, augusztus 21-én, kedden azonban zárva lesz. Az Ernst Múzeum a munkarendnek megfelelően augusztus 20-án lesz zárva, 21-én pedig nyitva.