ZETApress

hírportál

Mi a magyar a Műcsarnokban?

Célegyenesbe érkeztek a ma este 18 órakor megnyíló Mi a magyar? ? című kiállítás előkészületei: a kiállítótérben több mint 1400 négyzetméternyi vendégfal épült, 4000 négyzetméternyi falszakaszt festettek újra ? különleges installációs környezetet teremtve így 52 magyar művész mintegy 150 műalkotásának.

A Műcsarnok másfél éve szerveződő, nagyszabású tárlata az első olyan kísérlet, mely a képzőművészet szemszögéből közelíti meg a hazai értelmiséget több mint két évszázada foglalkoztató témát: mi a magyar? A kiállításon nem a nemzeti identitás, a nemzeti sors klasszikus kérdésének művészeti illusztrációit láthatjuk, hanem arról alkothatunk képet, hogy az Európai Unió és a globalizáció új perspektívái közepette milyen válaszokat adtak erre a kortárs képzőművészek. Mi a magyar most, 2012-ben?

Délelőtt 11 órakor Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója a tárlat kurátoraként tartott sajtóbejárást. Az alkotások között néhányat említsünk meg a teljesség igénye nélkül. Egy 18 éven felülieknek készült videó-installáción a vajdasági magyar Szombathy Bálint rituális vasúti megmozdulását látjuk. A Szerbiából áttelepült író, képzőművész gyakran utazik vissza szülőföldjére, s olyankor a vonat vécéjében mindig lepisili a szerb-magyar határt. A képernyőn ezt láthatjuk teljes valójában.

Egy szoborkompozícióban Mátyás király és a Csillagszemű juhász áll elektromos gitárral. Olyan élethűek, hogy majd? megszólalnak! Egy közeli falon Kiszel Tünde képe mellett Szent Bakácsot, a szalámitolvajok védelmezőjét látjuk. A múzeumigazgató nem tudja, hogy lesz-e ebből személyiségi jogi perük, de úgy érzi, hogy a művészi szabadságba ennyi még belefér!

Gulyás Gábor, a nemzeti önazonosság témáját megjelenítő tárlat kurátora példátlanul sok, több mint félszáz kortárs művésztől választott alkotást a kiállításra ? a legkülönfélébb műfajokból. A munkák túlnyomó többsége az elmúlt néhány évben keletkezett, de számos új művel is találkozhat majd a közönség. Ez a különleges kiállítás egy csaknem két évszázados diskurzushoz csatlakozik, amely korábban főként az értekező prózában, a szépirodalomban, az építészetben és a zenében folyt ? ez lesz az első olyan vállalkozás, amely a kortárs képzőművészet közegében mutatja fel átfogó módon a nemzeti identitás témáját.

A tárlat abból indul ki, hogy a nemzeti létre vonatkozó művészeti reflexiók az Európai Unió és a globalizáció révén megnyílt új perspektívákban különösen aktuálisak. A kiállításon nem a nemzeti identitás, a nemzeti sors klasszikus kérdésének művészeti illusztrációit láthatjuk, hanem arról kaphatunk képet, hogyan jelennek meg az erre adható válaszok a kortárs képzőművészetben.

Mi a magyar most, 2012-ben? Hogyan határozza meg manapság a gondolkodásunkat a kádárizmus öröksége? A magyar karakter milyen sztereotípiái öröklődnek át? Milyen társadalmi szerepeket, mintákat követünk? Miféle lövészárkok húzódnak a társadalomban, miért nem lehet abbahagyni az értelmetlen állóháborút? S nem utolsósorban: hogyan, miből épül fel nemzeti önazonosságunk? A kiállításhoz készülő filmetűdökben a mai magyar értelmiség kiemelkedő alakjai nyilatkoznak. A tárlathoz kapcsolódó nagyszámú kísérőprogram között helyet kap egy nemzetközi konferencia is, amely a környező országokban élő nemzetek szemszögéből tárgyalja a témát.

3 hozzászólás

  1. Mintegy ezren vettek részt tegnap a Mi a magyar? ? Kortárs válaszok című kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Műcsarnokban. A 18 órakor kezdődő eseményt a Műcsarnok igazgatója és egyben a kiállítás kurátora, Gulyás Gábor, valamint L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár nyitották meg. A nagy számban összegyűlt közönség ezt követően Farkas Rózsa cimbalomművész és Borbély Mihály szaxofonművész koncertjét hallhatta, illetve a múzeum előcsarnokában ? Dubrovay László zenei montázsa kíséretében ? Csáji Attila: Által mennék én a? című lézerfény-installációját láthatta. Az est háziasszonya Bényi Ildikó volt. A megnyitó helyszínét, a Dísztermet ezzel a rendezvénnyel avatta fel a Műcsarnok. A nagy érdeklődésre való tekintettel az előtérben kivetítőn, a múzeum előtt pedig kihangosítva is követni lehetett a beszédeket és a koncertet, majd ezt követően a tárlat is megnyitotta kapuit.

  2. Már közel tízezren látták a Mi a magyar? ? kiállítást. Nagy siker a Műcsarnok kiállítása. Az augusztus 2-án megnyílt, több mint félszáz magyar művészt felvonultató Mi a magyar? ? Kortárs válaszok című kiállítás örömtelien nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében. Az azóta eltelt hat hét alatt közel tízezren tekintették meg a nemzeti önazonosságra vonatkozó képzőművészeti reflexiókat, ami kortárs kiállítás esetén kiemelkedően jó eredménynek mondható. Számításaink szerint a tízezredik vendég szeptember 14-én, pénteken 13 és 14 óra között érkezik a Műcsarnokba. A szerencsés látogatót értékes ajándékkal lepjük meg.