ZETApress

hírportál

Svéd-magyar festőpár a Sajtóházban

A MÚOSZ Vörösmarty utcai Székházában Eugen Jenő Bocsor és Gizella Csúzy többszörösen kitüntetett svéd-magyar festőművészek képeit láthatják az érdeklődők augusztus 28-án, keddig a Mikszáth-teremben. A kiállított képeket a MÚOSZ tagjai kedvezményesen vásárolhatják meg.

A Svéd Művészeti Szövetség tagjai a MÚOSZ Életmód Szakosztály meghívására hozták és mutatják be képeiket a hagyományos svéd-magyar barátság és a Wallenberg-év jegyében. A tárlatot Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke és Dr. Csák Máté, a MÚOSZ Építészeti, Képző- és Iparművészeti Szakosztály elnöke nyitotta meg tegnap délután. Az előkészületi munkákban, a képek kiválasztásában dicséretes szerepe volt Ötvös Edina PR-menedzsernek.

Eugen Jenő Bocsor elsősorban tájképfestő. Idén kapott olasz Oscar-díjat az Aral-tó című festményéért, amiről a firenzei zsűri így nyilatkozott: ?…a föld, a kő, a víz és általában a természet lényege még jobban kidomborodik pontosan azért, mert fénytelenségüket, mattságukat a művész kontrasztba helyezi a fény abszolút érinthetetlenség-természetével és ezzel szemben minden más elem másodlagos…? Bocsor sokoldalú művész, képzőművészeti tanulmányai mellett énekelni, zongorázni is tud. A Stockholmi Karolina Intézetben anatómiát tanult. A fotóművészet mestere.

Gizella Csúzy képzőművészeti és iparművészeti tanulmányait Budapesten végezte. Kora gyermekkorától már rajzol, fest. 1957-től rendszeresen kiállít az európai országokban. 2002-ben férjéve együtt Amerikában is kiállított. Gizella témái elsősorban figuratív alakok, portrék, vallási-mitológiai szimbólumok. Kedvenc témái a svéd erdők kis manói, trolljai.

A festőművész házaspár ? aki 2011 áprilisában már bemutatkozott a Sajtóházban ? alkotásaival megtalálható a négynyelvű, modern, Nemzetközi Enciklopédiában (2001-2002). Kertjükben magyar fűszernövényeket is termesztenek, hogy megismertessék a halevő svéd szomszédokat a magyar gasztronómiával, a magyar fűszerekkel. Gizella svéd háziasszonyként is kiállja a próbát, kiváló szmörgosz tortát, rákkal, lazaccal töltött lepényeket tud készíteni, melyekből a megnyitón is kóstolhattunk. Most is, mint mindig, a hívatlan vendégek, a sajtótájékoztatók hiénái púpozták meg legjobban a tányérjaikat.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Novemberben Összefogunk! | ZETApress
  2. Ideje már összefognunk! | ZETApress

Szóljon hozzá!