ZETApress

hírportál

COLORS a Terminálban

A Forum Hungaricum és a Hybridart szervezésében tegnap este 19 órakor az Art Moments Vizuális Művészeti Fesztivál keretében megnyílt a COLORS magazin kiállítás Tibor Kálmán emlékére az Erzsébet téri Design Terminálban, a volt buszpályaudvar épületében.

A tárlatot Halasi Rita Mária, a Design Hét kurátora nyitotta meg. Az esemény háziasszonya Teszári Nóra, a Forum Hungaricum szóvivője volt. Közreműködött KAMP jazz együttes és Performance directed by Aurora Aulong. A COLORS Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is jól ismert negyedévente, több mint 40 országban, öt nyelven megjelenő magazin, amely tematikus számaiban celebek és aktualitások helyett a világból összegyűjtött fotókon keresztül olyan marginális topikokat jár körül, mint a téboly, a félelem, a nemi identitás tudat, vagy a boldogság.

Az 1991-ben Oliviero Toscani és Tibor Kálmán által alapított magazin a multikulturalizmus eszméjét tűzte zászlajára. 1991 és 1996 között a lap vizuális világát a magyar származású Tibor Kálmán határozta meg, s ezen néhány év grafikusi-tipográfusi munkásságával designtörténeti forradalmat vitt véghez. A kiállítás azon túl, hogy tiszteleg az 1999-ben elhunyt magyar grafikus életműve előtt, 100 plakáton keresztül történeti tematikában mutatja be az azóta is működő magazint. A kiállítás július 29-én, vasárnapig 12-től 20 óráig tekinthető meg.

Navrasics Tibor miniszterelnök-helyettes, a KIM tárcavezetője elmondta, hogy azért támogatják a kultúrát, mert az ügyfelekkel is kulturáltan kell viselkedniük. Kérdésemre hozzátette még, hogy a magyar alapítóra tekintettel jó ötletnek tartaná a COLORS magazin magyar nyelvű megjelentetését, de ehhez a licencet drága pénzen kellene megvásárolni. Mint Teszári Nórától megtudtam, volt néhány hazai kiadvány is, de a lapot kiadó Benetton pár szám után kivonult a magyarországi piacról.

Szóljon hozzá!